PIJETLOVI IZ VARDARCA

6. veljače 2016.

Kakasütés  stari je mađarski običaj, kojeg je 2003. godine, obnovila mjesna mladež. Organiziraju ga Mjesni odbor, predstavnici škole i vrtića i udruga koji se svake godine pobrinu za raznolik i zabavan program.

Svake godine iz središta sela u rano poslijepodne kreće svečana povorka konjskih zaprega sa sviračima , koji prate zapregu sa čamcem i kotlom ( simboli bijega od poplave i topline doma).

Povorka uz pjesmu prolazi ulicama sela a mladići prerušeni u pijetlove udvaraju(plešu ) oko djevojaka i žena koje ih dočekuju ispred kuća.”Pijetlovi” imaju pravo uhvatiti sve što se kreće po dvorištu pa domaćini sklanjaju perad a “pijetlove” daruju kokošjim jajima i sitnim novcem.

U centru sela “pijetlovi” biraju djevojke i stavljaju im povez na oči, a djevojke moraju dugačkim štapom pogoditi plišanu glavu pijetla zabodenu u zemlju tj. umlatiti pijetla, po čemu je cijela manifestacija i dobila naziv. Prva koja pogodi plišanu glavu pijetla slijedeće se godine , prema stoljetnom vjerovanju, udaje .

http://portal.wzbilje.com/Document/Pozivnica_KU_15.jpg

Kulturno-umjetnička maniestacija  počinje u 17 sati nastupima: Folklorne skupine KUD-a Vardarac, Folklorne skupine iz Birjana (Mađarska), Citeraške skupine Buzavirag (Vojvodina), Dječje folklorne skupine iz Kopačeva, Dječje folklorne skupine FA Bilje i Kazališne skupine iz Majša (Mađarska). U 18 sati treba početi natjecanje u kuhanju iš paprikaša.

Kao i svugdje, i u Vardarcu su poklade nezamislive bez pokladnih krafni, pa tako vrijedne Vardarčanke svake godine na pokladni utorak ispeku i podijele oko 1500 krafni, a neće nedostajati ni kuhanog vina.

Tradicionalna i Svake godine ova tradicionalna maniestacije sve je posječenija, pa će tako i voe godine veliki broj učesnika i posjetitelja uživati u Kakaš- uteš”.

Iva Arači/baranja.hr.

Website Apps