BELI MANASTIR – Sudski spor koji Miroslav Mikuš, trenutačno iz Osijeka, vodi s Beljem, ušao je u 19. godinu, a kraj mu se ne nazire. Podsjetimo, sve je počelo zbog 27 neisplaćenih plaća u razdoblju između travnja 1989. godine i 21. lipnja 1991. godine. Mikuš je1989. godine dobio otkaz na Belju (zbog, kako tvrdi, ukazivanja na korupciju i kriminalne radnje), a dvije godine kasnije plaću je počeo primati od MORH-a, kao pripadnik HV-a. Po povratku u Baranju, s Beljem je sklopio izvansudsku nagodbu na temelju koje mu je tvrtka isplatila određeni iznos s kojim nije bio zadovoljan. Uslijedila je tužba i sudska trakavica je počela. Za sve ovo vrijeme osječki Županijski sud četiri je puta ukidao presude Općinskog suda u Belom Manastiru (koje mu nisu išle na ruku), potvrdivši je tek u petom pokušaju. Nezadovoljan, Mikuš se obratio Vrhovnom sudu zatraživši reviziju presude Županijskog suda. No, u listopadu prošle godine Vrhovni sud Mikušev zahtjev odbija kao neosnovan.

– U krivom smjeru sve je krenulo još prije 16 godina, kada je trebalo samo pokrenuti ovršni postupak na temelju izvansudske nagodbe s Beljem, koja je bila pravomoćni dokument. Dio krivnje snosim sam, točnije moji odvjetnici, ali i svi involvirani u spor, budući da mi nisu dali upute. Postavljam pitanje jesu li predsjednici Hrvatske, predsjednici sudova i ostali relevantni primali svoje plaće u tom razdoblju, i spavaju li mirno, dok neki mali čovjek nije konzumirao to isto pravo, tim više što on plaća njih, a ne oni njega. U temelje ove države, kao branitelj, ugradio sam krv, a sada su mi povrijeđena temeljna i osobna prava zajamčena Ustavom – ogorčen je Mikuš. Ističe kako cijeli problem leži u neprimjenjivanju načela monetarnog valorizma pri izračunu kamata u sudskim postupcima, što je, dodaje, ničim utemeljena samovolja pojedinaca. Takvim izračunom Mikuš u ovom trenutku od Belja potražuje vrtoglavih 1,46 milijardi kuna, a dug svakog dana raste za novih, približno 327.000 kuna. Sudski će se postupak nastaviti na Ustavnom sudu, kojem je Mikuš tužbu podnio prije približno dva mjeseca.

– Čvrstvo vjerujem, bez obzira na sve što se do sada dogodilo, da će Ustavni sud ovo shvatiti kao upozorenje, ukinuti sve presude i naložiti preispitivanje cijelog slučaja. Do završetka spora proteći će još mnogo vode Dravom i Dunavom, ali siguran sam da će pravda pobijediti – kaže ovaj 55-godišnji hrvatski ratni vojni invalid, pozivajući beljsku Upravu da predloži stečaj zbog postojeće, pravomoćno utvrđene, tražbine, a sve u cilju izbjegavanja zakonske penalizacije.

 

Izvor:Glas Slavonije/I.Getto

Website Apps