U izložbenom prostoru Centra za kulturu sinoć je otvorena prva belomanastirska arheološka izložba na kojoj su predstavljeni rezultati arheoloških istraživanja lokaliteta Novi Čeminac – Jauhov salaš.

Riječ je o trasi buduće autoceste A5. Istraživanja su na tom položaju provođena tijekom 2014. i prošle godine, a otkriven je i definiran velik broj arheoloških struktura koje pripadaju različitim razdobljima i kuturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka.

– Pronalasci datiraju od trećeg tisućljeća prije Krista pa sve do 5. stoljeća. Upravo ovi “najmlađi”, središnji su dio izložbe, budući da je riječ o predmetima iz grobova i naselja iz vremena seobe naroda, prvi takvi nalazi pronađeni “in situ” (u prvotnom položaju) na prostoru Hvatske. Pronađeni predmeti ponukali su istraživače i na proširenje istraživanog područja kako bi se dobio što bolji uvid u život populacije istočnih Germana koja je nastanjivala položaj Jauhov salaš, u 5. stoljeću, objašnjava dr.sc. Jacqueline Balen, savjetnica Arheološkog muzeja u Zagrebu. Balen je koordinatorica i suautorica izložbe u kojoj se može vidjeti 50-ak manjih predmeta iz grobova, većinom izrađenih od željeza i keramike.

Najzanimljiviji izložak zasigurno je lubanja žene iz groba broj 4, pomoću koje je rekonstruiran izgled tadašnjih žena, odjeće i nakita. Inače, srednjovjekovni materijal s Jauhovog salaša može se podijeliti u više faza. Najranija se smješta u 5. stoljeće, a njoj se pripisuju 22 kuće i 11 grobova s bogatim nalazima. Kuće su nepravilnog, četvrtastog oblika veličine 10-ak četvornih metara. U jednoj od njih pronađena je alatka od roga kojom se žigosala keramika, što predstavlja prilično rijedak arheološki nalaz.

Lokalitet se prvobitno protezao na približno 67.000 četvornih metara, ali je zbog zanimljivih pronalazaka proširen za približno 3000 četvornih metara. Na svakom dijelu trase pronađeni su dijelovi iz različitih razdoblja pa će tek nakon detaljnije analize i obrade biti poznatije pojedinosti o svakom naselju.

Organizatori izložbe posebno ističu činjenicu kako su predmeti javnosti pokazani vrlo brzo nakon njihovog pronalaženja. Važno je napomenuti kako su izložbom htjeli pokazati izuzetno bogatstvo i raznolikost arheološke baštine Baranje koja je kroz prošlost bila zanimljiv prostor za trajniji boravak i naseljavanje. Do sada je, naime, zabilježeno 114 lokaliteta koja svjedoče o bogatstvu baranjske arheološke baštine. Najviše je zabilježeno pretpovijesnih (81), zatim antičkih (51) te 50 srednjovjekovnih nalazišta. Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 31. ožujka.

Ivica GETTO
Website Apps