SVE MANJE HRANE ZA POTREBITE

12. veljače 2016.

“Dragi Baranjci! Obraćamo vam se s nimalo dobrim vijestima, ali ipak u pouzdanju i nadi u Božju providnost. Police naših socijalnih trgovina u Belom Manastiru i Popovcu skoro su potpuno prazne. Nemamo namjeru ulaziti u nepotrebno i neplodno analiziranje uzroka koji su do toga doveli, već vas samo pozvati da pokraj vlastitih objektivnih životnih poteškoća ne zaboravite na braću i sestre koji su se ne svojom krivnjom našli u vrlo teškoj životnoj situaciji, koja ih je prisilila da postanu korisnici humanitarne pomoći. Premda imamo dovoljan broj volontera koji ulažu nesebičan trud, naše socijalne trgovine ne mogu postojati bez vas. Zbog toga vam se ovom prigodom ponajprije zahvaljujemo za dosadašnju potporu, ali i istovremeno upućujemo poziv da nam pomognete spriječiti potpuno pražnjenje naših socijalnih polica”, objavilo je na svojoj Facebook stranici vodstvo Udruge prijatelja svetog Martina, jedine u Baranji koja je uspjela otvoriti dvije socijalne trgovine. Koje su, nažalost, gotovo prazne.

– Apel za pomoć morali smo objaviti jer nam nije ništa drugo preostalo. Namirnica je počelo nedostajati, ali police nisu potpuno prazne, što nas bar malo veseli – priča Igor Jakobfi, predsjednik udruge, naglašavajući kako je najveći problem u krizi, koja za sobom povlači nekontinuinirani priljev namirnica i novca. Tvrdi kako veći dio njihovih donatora pripada u siromašniju skupinu, pa od njih i ne mogu očekivati kontinuitet. Uz sve to, dodaje, premda su njihovi korisnici iz cijele Baranje, većinu donacija primaju iz Belog Manastira, Popovca i okolnih mjesta.

– Akcije organiziramo u Belom Manastiru, organizirali smo ih i u 70-ak posto baranjskih osnovnih škola, ali tako je kako je – kaže, dodajući kako se, unatoč tome, ne misle predati.

Podsjetimo, Glas je već pisao o njihovim pokušajima ishođenja svih potrebnih dozvola za humanitarni rad, koje zahtijevaju ne tako male novčane iznose, a čiji je temelj Zakon o poljoprivredi. Prije otprilike mjesec dana Jakobfi je izjavio kako je, s jedne strane, novi zakon dobar, ali je s druge prekompliciran. Istaknuo je primjer odvajanja humanitarnih udruga od onih koje to nisu, objasnivši kako sportske, umirovljeničke i slične udruge hranu mogu prikupljati uz privremenu dozvolu, a humanitarne udruge, koje se bave trajnom humanitarnom djelatnošću, moraju imati trajnu dozvolu za humanitarni rad.

– Tvrtke koje doniraju hranu su odahnule jer na nju više ne moraju plaćati PDV, ali što će biti s nama? Još uvijek traje prijelazno razdoblje, ali već prva saznanja o uvjetima koje moramo ispuniti čine nas skepticima. Potrebne su nam dozvole kao da, u najmanju ruku, otvaramo pravu trgovinu – rekao je tada.

Ipak, nisu stali. Krenuli su u mukotrpnu proceduru. Upravo jučer stigao im je jedan pozitivan odgovor, a ovih će dana nastaviti slati potrebne dokumente na druge adrese. Za sada su optimistični i nadaju se da neće doći doći do najgoreg – gašenja Udruge prijatelja svetog Martina.

Ivica GETTO
Ako možete, pomozite

Svi koji žele pomoć mogu uputiti na jedan od navedenih načina:

1. doniranjem hrane u trgovinama (Beli Manastir: ponedjeljak i srijeda od 17 do 19 sati i subota od 9 do 11 sati; Popovac: subota od 8 do 10 sati) ili svakodnevno pozivom volontera na broj 098/190-69-59

2. uplatom novčanih priloga na žiroračun broj: HR67 2500 0091 1014 1843 1.

Website Apps