BARANJSKI ŠAMPION

21. ožujka 2016.

Još jedno veliko priznanje stiglo je u Baranju, odnosno u belomanastirsko prigradsko naselje Branjin Vrh. Tamošnja je udruga Uzgajatelja malih životinja, nakon prošlogodišnje europske šampionske titule za bijelog baranjskog goluba Baću, osvojene na izložbi malih životinja u Metzu, ovih dana proglašena šampionom Državne izložbe malih životinja, održane u Bjelovaru. Uspjeh je tim veći što su u konkurenciji bile 74 udruge iz cijele Hrvatske. Svojevrstan je to šlag na tortu zaslužen nakon višegodišnjeg mukotrpnog rada. Premoćna pobjeda u Bjelovaru pravi je pokazatelj kvalitetnog i predanog rada.

– Već niz godina pri vrhu smo u Hrvatskoj, ali nas je ova titula ugodno iznenadila. Sigurno je da će nam poslužiti kao veliki motiv za daljnji rad – kaže predsjednik brnjevarske udruge Adam Sović, od prošlogodišnjeg studenoga nositelj titule europskog majstora uzgoja. Ističe kako su na bjelovarskoj Državnoj izložbi članovi njegove udruge izložili 250 grla golubova, kunića, ptica i peradi. Velikog udjela u ukupnoj pobjedi imaju tri šampionske titule za baranjskog goluba – Baću (vlasnika Stjepana Bunića iz Popovca), koji ih je osvojio za bijelog, plavog i crvenog goluba, te ujedno postao i hrvatski majstor uzgoja. Ništa manje zaslužni nisu bili ni ostali izlagači članovi udruge, koji su osvojili više odličja i majstorskih zvanja uzgajatelja kunića i nekoliko golubljih vrsta.

– Ovo nije prvi put da smo ukupno najbolji u Hrvatskoj, ali nam je drago što smo se na najvišu stepenicu popeli nakon osmogodišnjeg posta, premda smo uvijek pri vrhu – tvrdi Sović, napominjući kako zasluge pripadaju svim članovima Udruge, u kojoj je pedesetak uzgajatelja malih životinja. Da Udruga dobro radi, svjedoči i činjenica kako u nju nisu učlanjeni samo stanovnici Branjinog Vrha i Baranje, nego su se radu priključili uzgajatelji iz Osijeka, Korođa, Virovitice…

– Riječ je o vrhunskim majstorima uzgoja pa stoga nije neobično što smo najbolji u državi – kaže Sović, naglašavajući kako članovi Udruge skrbe o gotovo 5000 grla golubova, kunića, ptica i peradi.

Inače, udruga Uzgajatelja malih životinja iz Branjinog Vrha osnovana je još davne 1973. godine, kada su uvršteni u Savez tadašnje države, a s manjim prekidima uspješno radi do današnjih dana. Tijekom Domovinskog rata, objašnjava Sović, članovi su radili u mjestima u kojima su boravili kao prognanici. S radom su, nakon povratka, službeno počeli 2003. godine, kada su postali članovi Saveza udruga malih životinja Hrvatske.

Ivica GETTO
Website Apps