A SADA JE NA REDU KOPAČKI RIT

20. svibnja 2016.

Za potrebe razminiranja na području Republike Hrvatske, do sada je utrošeno 4,8 milijardi kuna, najvećim dijelom iz državnog proračuna.U Osijeku je završnom konferencijom obilježen završetak projekta razminiranja u Baranji financiranog sredstvima Europske unije u sklopu programa IPA komponenta.

Projektom vrijednim 3,9 milijuna eura, od čega je 85 % iz Fonda Europske unije razminirano je 4,3 četvornih kilometara kaže ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec.Osječko-baranjska županija ima 61,5 četvornih kilometara minski sumnjivog područja koje se proteže kroz 14 gradova i općina.
Ovo je ujedno preduvjet daljnjem gospodarenju na području Jagodnjaka,Darde i Petlovca u Baranji., rekao je zamjenik župana Osječko-baranjskog Dragan Vulin i zahvalio se na obavljenom poslu.
Predstoji još jedan, završni projekt razminiranja u Županiji, dodao je Jakopec .Riječ je o najvećem projektu pod nazivom “Naturavita 1!” kojim je u planu očistiti i Kopački rit o minsko sumnjivih ekslozivnih sredstava. Do 2019.godine,županija Osječko-baranjska trebala bi biti čista od mina.
Ravnatelj Jakopec osvrnuo se i na nedavni prosvjed pirotehničara . Naglasio je kako je preduvjet zadovoljnih djelatnika potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kojim bi se vrednovao njihov rad i koji bi podrazumijevao istu cijenu .

Ksenija Zelenić

Website Apps