Pripremom metarijala za rad jučer je u dvorištu smještaja Kod Baje počela peta karanačka Akademija blata, koju suorganiziraju Baranjska kuća i Udruga čuvara starih zanata. Prve “ozbiljnije” aktivnosti počinju danas i sve do subote sudionici će učiti nešto novo, a zapravo staro, uživati u Baranji, dobro se zabaviti i dati svoj doprinos očuvanju baštine.

– Tema je ovogodišnje Akademije blata Učenje vještina života na selu. To je svojevrstan nastavak proteklih Akademija, koje su za cilj imale naučiti živjeti na selu, ali onako kako se na selima nekada živjelo, što podrazumijeva, primjerice, obavljanje poslova na nekadašnje načine, kuhanje prema receptima naših baka i slično – kaže idejni tvorac Akademije, Vladimir Škrobo – Bajo.

img_5874

Naglasak je i ove godine na blatu, točnije izradi raznih korisnih predmeta od tog tradicijskog materijala. Podsjeća kako je na dosadašnjim Akademijama izrađeno približno 12.000 cigala od blata – ćerpiča, od kojih je sagrađen restoran, kao i zgrada recepcije budućeg karanačkog difuznog hotela.

– Recepcija difuznog hotela mjesto je na kojem će se turisti moći čekirati i na spavanje odlaziti u bilo koji karanački smještajni kapacitet – objašnjava Bajo, nastavljajući kako će od ovogodišnjih ćerpiča ozidati pušnicu i antikvarnicu. Dakako, dodaje, neće izostati ni učenje rada na lončarskom kolu, što je bila jedna od aktivnosti svih dosadašnjih saziva Akademije.

Sve skupa neće proći ni bez kuhanja na autohtoni način, uz domaće namirnice. Danas će, tako, početi sa satarašem, a idućih će dana raditi i čergaška peć, kotlići, glineni lonci…

11185667_1073817112633345_364063554_n

– Akademija je namijenjena svim uzrastima. Za sada sigurno znam da će sudionici ovogodišnje Akademije biti članovi udruge Inkluzija, koja je prije nekoliko godina u Karancu kupila obiteljsku kuću, potom gosti iz Belišća te jedna akademska kiparica i nekoliko osječkih studenata – kaže Bajo, naglašavajući kako su upisi mogući još i danas.

I ove godine Akademija završava u subotu, kada će, na svojevrsnoj završnoj priredbi (s početkom u 9 sati), posjetitelji moći vidjeti radove polaznika te veliku izložbu zidnjaka (krpa koje su se obično stavljale iznad peći u kuhinji, a najčešće su bile izvezene motivima peći, kuhinjskog pribora, mladih žena…).

– Ne smijem zaboraviti ni na bogatu gastroponudu te izložbu poljoprivrednih proizvoda, odnosno suvenira – upotpunjuje Bajo sadržaje najavljene za subotu. Ivica Getto

Website Apps