NAJTEŽI MARATON SEZONE !

30. rujna 2016.

ZMAJEVAC – Sve je spremno za 11. zmajevački Vinski maraton koji mještani u povodu Dana sela organiziraju svake prve subote u listopadu. Predstavnici glavnih organizatora ovogodišnjeg maratona, KUD-a József Attila i Udruge za njegovanje običaja Mađara, Surduk, poručuju kako je cilj da posjetitelji upoznaju njihovo mjesto, običaje i turističku ponudu. Ističu kako je Vinski maraton prigoda za promociju vinskih cesta te dodaju kako u znatnoj mjeri pridonosi razvoju općine Kneževi Vinogradi.

zmajevac-07

– Sve je počelo 2005. godine, kada je na maratonu sudjelovalo 40-ak ljudi. Iz godine u godinu broj je bio veći, pa je prošle godine surducima “protrčalo” 1100 sudionika s čašama oko vrata, te isto toliko ostalih posjetitelja – podsjećaju, napominjući kako je svima cilj uživanje u bogatoj gastro i enoponudi, te krajoliku. Nikome nije cilj pobijediti, nego provesti nekoliko trenutaka u ambijentu svojstvenom samo zmajevačkim vinskim surducima i posjetiti svih 20 punktova (vinskih podruma). Posjetitelje će dočekati sajam s bogatim štandovima na kojima će se moći kupiti suveniri, autohtone delicije i potrepštine.

vinski-maraton-2012-1

Start maratona je u 14 sati iz središta mjesta. Kako bi olakšali posao vinarima, te kako svi maratonci ne bi odjednom krenuli u podrum s rednim brojem 1, vinske će staze biti označene s tri boje. Za vrijeme maratona na vinskim cestama posjetitelje će zabavljati glazbeni sastavi, a završetak maratona predviđen je u 18 sati. To ne znači da je kraj manifestacije. U večernjim satima su nastupi bendova, pa će tako u Katoličkom surduku zasvirati TS Veritas, a u Reformatskom RN band iz Mađarske. Brojni će podrumari organizirati zabave u vlastitim podrumima

Za sve one koji su zainteresirani za dolazak, a nemaju vlastito prijevozno sredstvo ili će biti previše iscrpljeni nakon napornog maratona i ove će godine u povodu Vinskog maratona biti organizirane posebne autobusne linije. Po dvije linije vozit će od Osijeka i Belog Manastira do Zmajevca te nazad, a više pojedinosti možete saznati na Facebook stranici Udruga Surduk-Vinski-bor maraton. Cijena povratne karte je 30 kuna.

Website Apps