Na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, u društvu brojnih konjanika, naći će se i Nikica Matković, Slavonac iz Viškovaca, kojega je životni put 1998. godine doveo u baranjski Popovac. Njegovu zapregu i ponosne lipicance Vinkovačke će jeseni vidjeti četvrti put.

– Za ovu prigodu zaprege će dobiti baranjskih štih. Ukrasit ću ih otarcima i cvijećem, a supruga, prijatelji i ja bit ćemo u baranjskoj nošnji – kaže Nikica, kojemu je odlazak na Vinkovačke jeseni “duševna hrana” i “duševni mir”. Gizdavi će biti i njegovi konji lipicanci, Napolitano Slavonia i Gajtan, koji će ponosno vući zapregu vinkovačkim ulicama.

Kad god mu se pruži prilika, odlazi na slične događaje. Gotovo redovit je sudionik Đakovačkih vezova, na kojima je prije nekoliko godina osvojio prvo mjesto za najljepšu zapregu. Njegova je zaprega za oko zapela i slučajnim prolaznicima belomanastirskim ulicama i posjetiteljima 6. Smotre svatovskih zaprega, koju je nedavno, u sklopu manifestacije Jesen u Baranji, organizirala konjogojska udruga Baranja.

– S konjima sam od malih nogu jer se otac bavio konjogojstvom. Pokušavam nastaviti njegovu tradiciju. Djelomično sam se ovim hobijem prestao baviti u Domovinskom ratu, ali sam ubrzo nastavio, za početak s jednim-dva grla. U međuvremenu ih je bilo i 13, a trenutačno ih imam osam – kaže, naglašavajući kako je riječ o prilično skupom hobiju, koji, osim toga, zahtijeva i dosta odricanja. No kako bilo da bilo, njime se ne misli prestati baviti. A kakav je ovaj 49-godišnjak zaljubljenik u konje, dovoljno govori činjenica da je dopredsjednik Konjogojske udruge Baranja iz Branjina Vrha i predsjednik Konjičkog kluba Baranjsko biserje iz Popovca.

Sretan je i ponosan što su mu organizatori Vinkovačkih jeseni poslali poziv, na koji će se rado odazvati.

Ivica GETTO
Website Apps