Unatoč kiši, u subotu su opet zaživjeli zmajevački vinski surduci. Organizatori Vinskog maratona, KUD “Jozsef Attila” i Udruga Surduk, uz pomoć TZ-a Baranje i lokalnih vinara, naime, došli su na ideju, u povodu Martinja, organizirati Festival mladih vina i otvoriti prvu Narodnu banku vina u Hrvatskoj. Osmisli su i valute, funtu, odnosno maligan, koje su goste čekale u drvenom trezoru smještenom u “banci” – Vinoteci Baranyai Julia.

– Povod cijeloj priči je obilježavanje Martinja, koje se u našim krajevima proslavljalo još prije više od 150 godina, ali je s vremenom nekako palo u zaborav, jer je “primat” prepušten Vinceški. Želimo ga vratiti te gostima predstaviti mlada vina naših vinara i vinogradara, kao i njihovu bogatu gastroponudu – kaže tajnica KUD-a “Jozsef Attila” Gabrijela Gerštmajer, naglašavajući kako nove valute također imaju veze s ovim krajem Baranje. Maligani označavaju volumni postotak alkohola u krvi, dok je funta povezana s legendom o zloj Crvenoj Marti koja je terorizirala Zmajevčane pa si je, u strahu od odmazde, odnosno kazne kralja Matije Corvina, oduzela život u nabujalom Dunavu.

– Kralj je od nje tražio 1 funtu (453 grama) mesa iz njezina buta – objašnjava Gabrijela Gerštmajer poveznicu između legende i nove valute.

Maliganima se, inače, u vinskim podrumima moglo platiti piće, a funtama jelo. Za 100 kuna dobivala se jedna funta i deset maligana (porcija jela i litra vina), a za 50 kuna 10 maligana.

– Ovim će se valutama plaćati i u budućnosti, tijekom raznih manifestacija u našim surducima – kaže Gabrijela, izražavajući zadovoljstvo zbog relativno velikog broja gostiju koji su, unatoč ružnom vremenu, stigli u Zmajevac.

Mjesni KUD-ovci i članovi Udruge bili su zaduženi za kulturno-zabavni dio programa, a vinari su sami osmišljavali podrumsku ponudu. U sklopu Festivala vina tako je održana radionica izrade lampiona, nastupili su zborovi, a uprizorena je i legenda o svetom Martinu. U podrumima (Varga, Čočić, Pavlović, Čokot čarda, Josić, Kusić Martinov i Zajec) pak moglo se štošta kušati. Paprikaš od ovčetine, pečena baranjska kobasica, martinjski krumpir u foliji, neizbježne guske, mlinci, grah u ćupu, lovački paprikaš, čobanac, buncek, kiseli kupus, paprikaš od pijetla (…) samo su neke od delicija u kojima je uživalo nekoliko stotina posjetitelja. Nije, naravno, izostala ni glazba.

Ivica GETTO
Website Apps