OVCE NEĆE U ZATVOR

14. prosinca 2016.

Čedomir Ubavić, stočar iz Baranje, morat će tvrtki Belje d. d. u vlasništvu Ivice Todorića, platiti 12.202,68 kuna, sa zateznim kamatama od 12. listopada 2013. kao i 4.855,16 kuna sudskih troškova jer je svaka od njegovih 300 ovaca, za manje od tri sata, pojela 12 kilograma kalijeve soli (KCl). To umjetno gnojivo Belje, u pripremi sjetve šećerne repe, rasulo po svojoj oranici.

Presuda je pravomoćna pa je tako i sudski dokazano da su Ubavićeve ovce, unatoč stručnoj veterinarskoj literaturi koja navodi da jedna ovca dnevno, ovisno o laktaciji, može pojesti samo tri do pet kilograma zelene hrane, pojele po 12 kilograma kalijeve soli i to kako smo rekli, u manje od tri sata. I sve ostale žive, unatoč predoziranju, mada je kalijeva sol blago toksična.

‘Ovce su polizale sol s površine od 15 hektara’

Svoje stado od tristotinjak ovaca Ubavić je 11. listopada 2013. napasao na oranici u vlasništvu Belja, u blizini mjesta Ciglane, u Općini Popovac. S te oranice, početkom strpnja iste godine požnjeveno je žito, pa kako je do listopada strnište zazelenjelo korovom, travom, uz ponešto samonikle pšenice, Ubaviću se učinilo pogodnim da ondje na ispašu pusti svoje ovce. Međutim, jedan od radnika Belja primijetio je stado na Oranici, pozvao policiju, koja je napravila zapisnik, a Belje potom podnijelo tužbu za naknadu štete.

Kako je sud utvrdio, ”do štete je došlo na način da su ovce pojele – polizale sol sa oštećene površine veličine 15,57 hektara”. Belje je naime, na tu površinu kanilo zasaditi šećernu repu pa je prije sjetve na oranicu bačena kalijeva sol. Da je sol uistinu bačena, dokazali su izdatnicom od 6. listopada 2013., a sud je uvažio da je za gnojidbu 15,57 hektara potrošeno 3.612 kg kalijeve soli.

Dalje je sve bilo matematika. Sudski vještak je sve izračunao i došao do podatka da je cijena tog gnojiva, uz rad strojeva i ljudi, iznosila 12.202,68 kuna. A kako su Ubavićeve proždrljive ovce u manje od tri sata pojele svaka po 12 kilograma kalijeve soli, red je da njihov vlasnik to i plati.

Nije istraženo koliko soli ovca može pojesti

Tako je naime Mladen Radičević, sudac Općinskog suda u Belom Manastiru presudio 3. srpnja 2014. godine. No, sudac Županjskog suda u Osijeku, Mirko Radojčić bio je pomalo skeptičan oko toga da je svaka ovca pojela 12 kilograma soli, pa je u žalbenom postupku okončanom 14. travnja 2016. predmet vratio na ponovno suđenje. Tražio je da vještak utvrdi koliko soli mogu pojesti ovce a da ne uginu. Bilo mu je, naime, čudno kako to da ni jedna od 300 Ubavićevih ovaca nakon tolike količine pojedene soli u svega nekoliko sati, nije uginula.

Predmet će na Općinskom sudu u Belom Manastiru sada dobiti sudac Robert Gojević, koji će 30. rujna ove godine presuditi isto kao i njegov kolega Mladen Radičević. Ubavić je kriv što su njegove ovce požderale 3.612 kilograma kalijeve soli, pa je dužan Belju nadoknaditi štetu. Traženo vještačenje, koliko soli mora pojest ovca da bi uginula, nije obavljeno, a sudski je vještak na to pitanje odgovorio da nije stručnjak za to područje.

Kako je presuda postala pravomoćna

Ubavić se ponovno žalio, a sada je žalbi priložio i službene podatke Državnog hidrometeorološkog zavoda iz kojih je vidljivo da je 9. i 10. listopada 2013. – dakle u vremenu između gnojidbe oranice i dana kada je na njoj zatečeno Ubavićevo stado – ondje palo 9,6 litara kiše po četvornom metru, što je granulat kalijeve soli potpuno rastopilo. Međutim, drugostupanjskom, Županijskom sudu u Osijeku, odnosno njegovom sudcu Igoru Gojtanu, to nije bilo važno, pa je 24. studenoga ove godine potvrdio prvostupanjsku presudu i presudio u korist Belja. Presuda je time postala pravomoćna.

Kada Čedomir Ubavić, skromni baranjski stočar, uskoro dobije pravomoćnu presudu, koju je danas na Županijskom sudu u Osijeku pročitao Telegramov novinar, moći će samo slegnuti ramenima i platiti, s kamata, nešto manje od 20 tisuća kuna. Adresa za moguću žalbu nije Vrhovni sud, jer je preduvjet za reviziju vrijednost spora od 200.000 kuna. Ustavni sud ne može se baviti utvrđivanjem činjeničnog stanja, a Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ne bavi se kršenjem životinjskih, već ljudskih prava.

Drago Hedl/Telegram

Website Apps