NAČELNIK – UMIROVLJENIK

30. siječnja 2017.

Deneš Šoja, još uvijek vitalni 74-godišnji načelnik Općine Kneževi Vinogradi, jedan je od najstarijih političara na ovom području, a vjerojatno i šire. No, politike se ne misli ostaviti. Na predstojećim lokalnim izborima kandirat će se za zamjenika načelnika. Premda nezavisan, ako dobije potporu birača, pomagat će HDZ-ovom kandidatu Vedranu Kramariću koji sada obavlja funkciju zamjenika. U mirovini je već nekoliko godina, a funkciju načelnika obavlja volonterski, kao što će, ako pobijede na izborima, obavljati i zamjeničku. Politikom se počeo baviti još davne 1967. godine.

– Te sam godine izabran od mještana kao odbornik u tadašnoj Skupštini općine Beli Manastir. Na sjednice sam dolazio s odsluženja vojnog roka – prisjeća se Šoja, nastavljajući kako se, nakon povratka iz vojske, zaposlio kao pripravnik u Općini Beli Manastir, u odjelu koji je obavljao poslove koje sada obavlja Porezna uprava.

– Nakon pripravničkog staža, radio sam kao inspektor financija pri Općini, a kasnije postao i šef poreske službe – kaže, ističući kako je završio Ekonomski fakultet u Osijeku, dok je magistrirao na javnim financijama. Kasnije je u dva mandata bio predsjednik Izvršnog vijeća Općine Beli Manastir, na koju je funkciju podnio ostavku uoči okupacije Baranje.

– Povratkom iz progonstva izabran sam za predsjednika Općinskog vijeća Kneževi Vinogradi, a potom sam tri mandata bio načelnik, od čega posljednji mandat volonterski – kaže. “Zalomio” mu jedan i pol saborski mandat, te jedna neuspjela kandidatura (kao zamjenika) na posljednjim parlamentarnim izborima. U Saboru je branio mađarske nacionalne manjine. Ne skriva činjenicu da je, kao i većina Baranjaca, želio raditi na Belju. O organiziranju kolanja dokumenata u beljskom podrumu pisao je čak i diplomski rad, Belju je slao zamolbu, ali na Belju nikada nije počeo raditi.

– Sve sam radio za dobrobit općine Beli Manastir, Kneževih Vinograda, kasnije istoimene općine i Baranje – tvrdi Šoja. Teško da mu se ne mogu pripisati zasluge za neke od najkapitalnijih objekata. Za izgradnju SRC Bazena, zajedno s nogometnim igralištem i reflektorima, o kojima je sanjao još kada je 60-ih godina prošloga stoljeća na Nep-stadionu u Budimpešti gledao noćnu utakmicu između Vasasa i milanskog Intera. Hvali se dionicom ceste od Zmajevca prema Batini, za koju je neumorno lobirao kod tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Ništa manje vrijedna nije ni prometnica između Kotline i Podolja, ali i mjesna ambulanta u Kneževim Vinogardima, te niz drugih objekata.

– Zbog dobrobiti općine želim i dalje raditi. Entuzijazma imam, kao i podosta poznanstava pa mislim da ću i dalje moći pomoći pri modernizaciji komunalne infrastrukture te podizanju standarda življenja – podvlači Šoja. Tijekom karijere bio je član samo jedne stranke, SK prije rata i SDP-a nakon njega. Nakon lokalnog koaliranja s HDZ-om matična ga je stranka, na inzistiranje Županijskog odbora, izbacila iz članstva, nakon čega više nije bio član ni jedne političke stranke.I.Getto

Website Apps