NOVI POREZI U OPĆINI ČEMINAC

24. siječnja 2017.

Četiri mjeseca prije lokalnih izbora među dijelom mještana općine Čeminac strasti je uzburkala prosinačka odluka Općinskog vijeća (OV) o uvođenju poreza na korištenje javnih površina, za što nezadovoljnici prozivaju načelnika, dr. Zlatka Pinjuha (HDZ), stavljajući mu na dušu da im je, na ionako već uvelike oporezovanu svakodnevicu, uveo nove namete pa i, kaže poljoprivrednik Petar Pranjić, dosad u nas neviđeni – porez na traktor, općinske cestarine i dr. Pinjuh pak hladnokrvno odgovara da se Općina samo u okvirima zakona, a zakon jedinicama lokalne samouprave (JLS) omogućuje porez na korištenje javnih površina, odlučila za mjere kojima joj se, ako se već njezine javne površine “rauba” prolaskom traktora, kombajna i druge teške poljomehanizacije, nešto treba i vratiti, da uništeno popravi, obnovi.

Pranjić: Apsurd

Tako se javnost ovih dana zabavlja time da je Čeminac uveo svoje vinjete, cestarinu, poreze. Pranjić i nezadovoljnici traže čak i dovođenje Vladina povjerenika, a Pinjuh kategorički tvrdi da je sve po zakonu i da je došlo vrijeme “da oni koji su dosad živjeli od Općine nešto Općini i vrate.” No, strasti na stranu, u cijeloj priči “ima nešto i u tome” koje poreze i kome zakon omogućuje, te u “abecedi” u kategorizaciji cesta i tko ima ingerenciju nad kojim pravcem.

– Načelnik je uveo porez na sve što se kreće po cesti – traktore, prikolice, cisterne, priključke… iako registracijom platimo sve namete za to, a sada imamo nove pa je tako porez na traktor u prosjeku 2000 kuna, sve ovisi o njegovoj snazi, postoji cjenik, postoji tablica. Kada zbrojim nove namete za sva vozila i priključke, moje gospodarstvo godišnje na to ime treba dati 30.000 kuna. To ja apsurd apsurda! Odluka je donesena u božićno vrijeme, kada ni poštari ne rade! Nemate ni mogućnost žalbe, a odluka OV-a je pravomoćna i ovršna, što znači – ne platite li u roku, sjedaju vam na račun bez prava žalbe. Nisu imali ovlasti donijeti to, a i cestovni stručnjaci kažu da je to protuzakonito. Niti je jasno predočeno što je javna površina, gdje je popis lokalnih cesta… Pa mi tom mehanizacijom rijetko prolazimo kroz selo, svi smo odmah okrenuti na poljske putove. A u otresnice se ne ulaže! Svi smo napravili prigovore! – proziva Pranjić.

A u ovoj su općini državna cesta Osijek – Beli Manastir, što je u nadležnosti države, županijske i lokalne ceste, nad kojima ingerenciju ima Županijska uprava za ceste, dok su “pod općinskim skutima” nerazvrstane ceste i poljski putovi. Gdje je kvaka? Što Općina, načelnik, smatraju pod javnim površinama, gdje je, kako kažu nezadovoljnici, uvedena lokalna “cestarina”?

Pinjuh: Disciplina

Ovaj potez Općine počiva na porezu na korištenje javnih površina. Proizlazi iz Zakona o financiranju JLS-ova i Zakona o lokalnim porezima. Visinu, način i uvjete propisuje predstavničko tijelo JLS-a, a obveznici su mu pravne i fizičke osobe koje koriste javne površine, stoji na stranicama Porezne uprave.

– Zakon o prihodu JLS-a propisao je na koji način se proračun općine može puniti i jedan od njih je i porez na korištenje javnih površina. Mi smo u okviru zakona iskoristili pravo da uvedemo mjere kojima ćemo izbalansirati uništavanje i građenje – samouvjereno se poziva Pinjuh na zakonske mogućnosti uvođenja spomenutog poreza na korištenje javnih površina. Kaže kako se pod njima, uz ostale javne površine poput zelenih, parkova, prilaza i dr., smatraju javne prometne površine pod ingerencijom JLS-a, a to su nerazvrstane ceste i poljski putovi.

– Za druge prometne površine plaća se kroz registraciju vozila – dodaje.

– Očito je da bi pojedinci koji su se razvili na teret Općine to htjeli i dalje, no vrijeme je da joj nešto i plate – kaže Pinjuh.

Je li načelniku samo četiri mjeseca uoči izbora bilo oportuno posegnuti za takvom mjerom?

– Dapače, pomoći će mi u kandidaturi. Jer, za razliku od prijašnjih godina, gdje se ništa nije radilo u smislu da se ide k razvoju, sada se uvodi red i disciplina. Vrijeme je da gospoda Općini nešto i vrate – kaže Pinjuh.

Pranjić najavljuje kako će sa slučajem pred minsitra poljoprivrede Tolušića, pa i premijera Plenkovića.

– Čeminac je zbog takvog načelnika i njegovih postupaka i porezne politike zreo za Vladina povjerenika – ljutit je Pranjić.

Najnoviju mjeru, ali i sve druge iz svoje dvije godine načelnikovanja, Pinjuh pak naziva mjerama za bogaćenje općine, njenih mještana.

– Pa ljudi odlaze iz Baranje zbog neravnomjernih mjera – dodaje Pinjuh.

Visina naknade ovisi o snazi vozila te o njegovu opterećenju za cestu. Na pitanje kako ovaj porez planira naplatiti nekom tko prolazi traktorom, a nije iz općine Čeminac, načelnik spremno odgovara: “Jednokratnom naknadom od 10 do 20 kuna…”

Suzana ŽUPAN
Website Apps