Knjižnica otvorena svima

3. veljače 2017.

Beli Manastir- Jedna od rijetkih, ako ne i jedina belomanastirska institucija, odnosno ustanova u koju je dozvoljeno ući s kućnim ljubimcima, Gradska je knjižnica. Odluku su donijeli nedavno, a ona je naišla na odobravanje korisnika.

– Gradska knjižnica Beli Manastir priključila se listi europskih i svjetskih odredišta koja uvažavaju nove potrebe korisnika i nove trendove suvremenog života, pa je otvorena za dolazak korisnika i korištenje knjižničnih usluga uz pratnju kućnih ljubimaca – objašnjava ravnateljica Gradske knjižnice Marija Kretić-Nađ, naglašavajući kako je u posljednje vrijeme bilo mnogo upita njihovih članova smiju li u prostor knjižnice dovesti svoje kućne ljubimce.14543886_1110337102383315_4999601815337927582_o

– Jednostavno rečeno, slijedimo potrebe naših korisnika. Mnogi odlazak u knjižnicu spajaju sa šetanjem kućnih ljubimaca, pa im je veliki problem ostaviti ih vani. Do sada su povremeno uskakali naši djelatnici, koji su ljubimce čuvali na ulici dok bi korisnici vraćali, odnosno posuđivali druge knjige – priča Kretić-Nađ, napominjući kako do sada nije bilo nikakvih problema. Nada se da će tako biti i ubuduće. No, korisnici koji u knjižnicu dolaze u pratnji ljubimaca imaju i određene obveze. Svatko od njih se mora pridržavati Malog bontona koji je postavljen na vidljivo mjesto. Tako, primjerice, kućni ljubimac mora imati veterinarsku knjižicu s važećim potvrdama o cijepljenju, obvezan je povodac ili primjereni transporter, dok psi moraju imati brnjicu ako je tako propisano pravilnikom o opasnim psima. Nadalje, vlasnik je dužan pobrinuti se da njegov ljubimac nuždu obavi prije ulaska u knjižnicu, ali i ponijeti pribor za čišćenje ako dođe do eventualnog onečišćenja. Isto tako, vlasnik odgovara za uništenu knjižnu građu odnosno knjižni inventar.

– Važno je istaknuti kako kućne ljubimce smiju uvoditi samo punoljetne osobe, te kako grupni dolasci nisu mogući – kaže Kretić-Nađ, dodajući kako je Mali bonton sastavljen sukladno Zakonu o zaštiti životinja i drugih relevantnih zakonskih propisa.

 

I.G./G.S.

Website Apps