Zagreb – Jedinstvena prilika za sve srednjoškolce u Baranji. Veleposlanstvo Švedske poziva sve srednje škole u Hrvatskoj da se pridruže globalnoj inicijativi – #PrvaGeneracija – koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog razvoja koje su države članice UN-a usvojile 2015. Inicijativu je već provelo petnaestak zemalja diljem svijeta i obuhvatila je nekoliko milijuna djece i mladih.

#PrvaGeneracija u Hrvatskoj je natječaj u govorništvu za učenike 3. razreda srednjih škola na temu jednog od 17 Globalnih ciljeva, koji traje od 20. veljače do 29. travnja 2017.

Učenici koji odluče sudjelovati u projektu, prvo će proći kratku edukaciju o Globalnim ciljevima održivog razvoja i osnovama govorništva. Zatim će odabrati jedan od Globalnih ciljeva kao svoju temu i pod vodstvom profesora mentora napisati pismenu pripremu govora, snimiti kratki video u kojem elaboriraju svoju tezu na odabranu temu te ako budu među deset finalista, svoj će govor i držati na završnom događanju pred publikom i stručnim žirijem. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i u suradnji sa stručnjacima dr.sc. Ivo Šlaus, dekan Visoke poslovne škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i dr.sc. Diana Tomic sa Odsjeka za fonetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Svim je školama upućen poziv za sudjelovanje, a osnovne informacije o projektu možete pronaći na web stranicama Veleposlanstva Švedske.

logo kampanje

Ciljevi održivog razvoja, koji se nazivaju i Globalnim ciljevima, predstavljaju nadogradnju Milenijskim ciljevima, a osnovna ideja im je iskorjenjivanje siromaštva, borba protiv neravnopravnosti i nepravde te rješavanje pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Globalni razvojni ciljevi su univerzalni i moraju biti primjenjivi u svim zemljama i zajednicama, od strane svih ljudi. Inicijativa #PrvaGeneracija želi mlade potaknuti da razmotre kako osobno mogu doprinijeti održivom razvoju planeta jer na taj način postajemo dijelom globalnog partnerstva koje je ključno za realizaciju Globalnih ciljeva.

Website Apps