Dvanaest zlatnih medalja, 81 srebro, 23 bronce i tri zahvalnice, rezime je 16. jagodnjačke Kulinijade, jednog od respektabilnijih ocjenjivanja ove slavonsko-baranjske delicije. Svoje je uzorke predalo 119 velikih i malih proizvođača kulena iz raznih dijelova Baranje, Slavonije i Vojvodine. Ocjenjivački odbor imao je “puna usta” posla i na kraju odlučio kako je najbolji kulen izradio Nikola Barišić iz Valpova. Samo za nijansu slabiji bili su drugoplasirani i trećeplasirani kuleni koje su proizveli OPG Ivan Bucić iz Donje Pištane te Ana Žulj iz Čeminca.

ZLATNI KULENARI

Zlatne medalje dobili su Nikola Barišić (Valpovo), OPG Ivan Bucić (Donja Pištana), Ana Žulj (Čeminac), OPG Slađan Novosel (Gat), Kristijan Novosel (Gat), OPG Ivan Bucić 1 (Donja Pištana), Petar Žulj (Čeminac), Anita i Tamara Povoljnjak (Jagodnjak), Ratko Putnik (Beli Manastir), Veljko Miljić (Jagodnjak), Dušan Jurić (Petrova Slatina) i Marko Spajić (Otok).

Šampion Barišić, čiji je kulen ocijenjen s 93,25 bodova, gotovo da je redoviti sudionik jagodnjačkih Kulinijada, a kontinuiranu kvalitetu njegovih proizvoda dokazuju i raniji plasmani. Uz po jedno drugo i treće mjesto u Jagodnjaku, valja izdvojiti i šampionsku titulu osvojenu na prestižnom ocjenjivanju kulena u HGK – Županijskoj komori u Osijeku 2008. godine.

Proizvodnjom kulena bavim se amaterski, za potrebe moje obitelji i prijatelje. Kulen ne prodajem, a šampionska titula u Jagodnjaku znači mi veliku zadovoljštinu – rekao je Barišić nakon proglašenja pobjednika, naglasivši kako mu je titula draga i stoga što je protekla godina bila specifična i zahtjevna za proizvodnju kulena. Tvrdi, naime, da je bilo puno hladnih dana s temperaturama ispod nule, pa se kulenje kod proizvođača bez komore jednostavno smrznulo.

– Tekstura kod smrznutog kulena je loša i to se jasno vidi – kaže Barišić, naglašavajući kako kulen izrađuje prema tradicionalnoj recepturi, od zrelog mesa svinja iz domaćeg uzgoja. Dodao je i kako se pokušao profesionalno baviti proizvodnjom kulena, ali unatoč prijavama na EU fondove, nije dobio novac potreban za pokretanje veće proizvodnje.

Poslije proglašenja pobjednika i obraćanja nazočnima dožupana Željka Kraljička te starog i novog općinskog načelnika, Anđelka Balabana odnosno Steve Mlinarevića, uslijedilo je kušanje uzoraka i zabava. Sve vrijeme Kulinijade živo je bilo i ispred školske dvorane, gdje su svoje proizvode izlagali brojni slavonsko-baranjski OPG-ovi. Članovi belomanastirske udruge PSIOS kuhali su grah u glinenim loncima, organizirana su natjecanja u povlačenju konopa i obaranju ruke, točilo se domaće đakovačko pivo, selom su prodefilirale konjske zaprege…

 

Ivica GETTO
Website Apps