BAZENI I DALJE “SUHI”

22. lipnja 2017.

Lipanj se bliži kraju, a belomanastirski bazeni, čini se, ove godine neće otvoriti vrata. Tužno su izgledali jučer. Korov oko njih gotovo da je prerastao visinu koljena, zjape prazni i čekaju neka bolja vremena.

Čekaju nalaz

Okolni prostor na kojem je održana prva belomanastirska Motorijada i, proteklog vikenda, 16. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha – Grahijada, besprijekorno su čisti, ali bazenski dio nimalo ne ulijeva povjerenje. Premda je sezona kupanja u okolnim gradovima već dobrano počela, gradski oci jučer nisu mogli (ili nisu htjeli) reći hoće li se Belomanastirci ove godine kupati u vlastitim bazenima, ili će morati posegnuti put Kneževih Vinograda, Puškaša, darđanske Đole, osječke Kopike, ili nekih drugih odredišta.

– Još uvijek ne mogu ništa reći. Za dan-dva, kada budemo dobili nalaze sanitarne inspekcije, o svemu ćemo izvijestiti javnost – kaže Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira, podsjećajući kako još uvijek nije riješen koncesijski ugovor koji je istekao krajem prosinca prošle godine. Rob je još početkom lipnja izjavio kako su neovisni nadzor bazena obavile tvrtke iz Osijeka i Ivanić Grada, koje su, načelno, konstatirale katastrofalno stanje.

http://www.glas-slavonije.hr/Slike/2017/06/305436.jpg

– Problem je naslijeđen i, nažalost, za svega nekoliko dana do početka sezone, tu se ništa značajnije ne može učiniti – rekao je tada, a situacija je, najvjerojatnije, ostala ista.

Trebaju čudo

Nismo dobili informaciju o podrobnijoj analizi i eventualnoj mogućnosti privremene rekonstrukcije vitalnih dijelova kako bi bazeni bili spremni za tekuću kupališnu sezonu, a sudeći prema tome, teško je očekivati da će bazeni proraditi, iako je još uvijek sve moguće. Sagledavajući kompletnu situaciju teško je očekivati da nova gradska vlast može napraviti čudo i SRC za nekoliko dana dovesti u red, pa je mogućnost otvaranja kupališne sezone ove godine dovedena na svega 10-ak posto. Dio Belomanastiraca nezadovoljno je, s pravom, razvojem situacije, ali je možda prihvatljivije razmišljanje onih koji tvrde kako je bolje strpiti se jednu sezonu i odmah nakon toga krenuti u opsežniju rekonstrukciju i, konačno, traženju (novog) koncesionara. Podsjetimo, problem belomanastirskih bazena godinama se gura pod tepih. Gradski su oci o njima ozbiljnije već godinama počinjali razmišljati uvijek mjesec-dva prije početka sezone, provodili vatrogasne mjere, krpali što se zakrpati moglo, trošili proračunski novac uvijek napominjući kako im je žao da se oni koji ne mogu ići na more ne kupaju na gradskim bazenima. Nije, doduše, bilo godine da kupališna sezona nije odrađena, ali su se problemi ipak nagomilali.

Ivica GETTO
Website Apps