Prije otprilike tri godine članovi Udruge proizvođača rakije od voća (UPRIV), koja se bavi intenzivnom proizvodnjom rakije na tradicionalan način, i u vitrinama ima čitav niz najsjajnijih odličja za svoje proizvode i dizajn ambalaže s brojnih ocjenjivanja, najavili su otvaranje prve hrvatske banke rakije.

17792450_10154557371562399_1451924841_n

Rečeno – učinjeno. Na otprilike tri i pol metra pod zemljom, u trezorima smještenim u podrumu ispod već nadaleko poznate Kneževe kušaonice (ujedno i destilerije), simpatične tvrđave na ulazu u Kneževe Vinograde iz smjera Osijeka, već je deponirano nekoliko boca njihove vrhunske rakije. Njihovi novi vlasnici od UPRIV-ovaca su dobili trezorske ključeve, a po rakiju će doći nakon pet, deset ili petnaest godina, u zavisnosti od potpisanog ugovora.

17793461_10154557368627399_1144480331_n

– Svaku bocu prvo stavljamo u drvenu kutiju, a potom u trezor, čije ključeve, nakon upisivanja u registar, dajemo vlasniku. Ove su podzemne prostorije po svojim svojstvima, kao što su tama i temperatura, idealne za duže čuvanje naših vrhunskih rakija od dunje, marelice, jabuke, šljive i grožđa – priča Davorin Škoflek, dopredsjednik UPRIV-a, ističući kako je u jedan trezor deponirana i rakija šljivovica čiji je vlasnik glavom i bradom – princ Charles, koji je u ožujku prošle godine, tijekom posjeta Slavoniji i Baranji, kušao UPRIV-ovu rakiju i njome se oduševio.

– Nažalost, tada banka rakije još nije bila u funkciji, ali smo ga upoznali s našim namjerama. Kada nas je saslušao, izrazio je želju da jedna boca bude deponirana i za njega – priča Škoflek, u polušali dodajući kako princ sada ima razlog ponovno doći u Baranju.

AE9A5382

 

U banci rakije se nalazi osam velikih i 15 malih trezora, a u planu im je deponirati bar 1000 litara rakije, od čega i dio za vlastite potrebe.

Crvena Marta

Rakije za vlastite potrebe, dodaje Škoflek, neće biti previše jer svake se godine prave limitirane količine vrhunske rakije koju uspiju prodati. Važno je istaknuti kako se otvaranje banke rakije poklopilo s desetom godišnjicom rada udruge i petom godišnjicom otvaranja kušaonice u Kneževim Vinogradima. Podzemna prostorija s trezorima, do koje vode polumračni hodnici, prava je i turistička atrakcija. Sjajno se uklapa u mistični prostor dijela kušaonice tvrđave kojom dominira veliki okrugli stol izrađen od stare slavonske hrastovine, oko kojega su poslagane od istog materijala izrađene masivne stolice, poput onih iz povijesnih filmova o kneževima, prinčevima i kraljevima. Sjedeći u njima, turisti mogu kušati cijeli UPRIV-ov asortiman. Ne samo spomenute vrhunske rakije već i, primjerice, jezgru mareličine koštice, eliksir za žene – Crvenu Martu, te razne likere.

– S obzirom na položaj Baranje i druge okolnosti, zadovoljni smo brojem gostiju. Uz domaće, najviše ih je iz Mađarske – objašnjava Škoflek, ističući kako su gosti zadovoljni ponuđenim, čemu je najbolji dokaz i njihov povratak. I nadalje mu je želja kušaonicu uklopiti u dio šire baranjske priče, u čemu mu potporu pruža dio baranjskih turističkih djelatnika.

Ivica GETTO
Website Apps