BIJELA KUGA U BARANJI

25. srpnja 2017.

U siječnju ove godine u Hrvatskoj je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, umrla 6441 osoba, što je više nego u ijednom mjesecu od 1990. godine, čak 42 posto više nego prošlogodišnjeg siječnja i 35 posto više od prosječnog broja umrlih u siječnju tijekom proteklih deset godina. Istovremeno, rođeno je gotovo upola manje djece – 3232. Premda ovako visoku smrtnost stručnjaci pripisuju velikoj hladnoći i jakoj gripi, što ima znatnog utjecaja na smrtnost starije populacije, čini se da nije sve u hladnoći i gripi. Negativni prirodni prirast već dugo je obilježje Hrvatske, pa nije ni čudo da se popis stanovništva iz 1991. godine i posljednji iz 2011. razlikuju za gotovo pola milijuna ljudi.

Provjerili smo odnos novorođenih i umrlih u jedinom baranjskom gradu. Rezultati su – poražavajući. Od 1. siječnja ove godine do jučerašnjeg dana, naime, rođeno je 29 Belomanastiraca, a u istom je razdoblju umrlo 52 više.

– Na belomanastirskim grobljima, Katoličkom, Pravoslavnom i Novom, te onima u prigradskim naseljima, ove je godine pokopana 81 osoba – kaže Srđan Grujić, voditelj Uprave groblja Baranjske čistoće, dodajući kako je broj pokopa iz godine u godinu sve veći.

Istovremeno, u resorni gradski odjel stiglo je 29 zahtjeva za isplatu jednokratne naknade za novorođenu djecu, koja u Belom Manastiru iznosi 1000 kuna. Do kraja godine preostalo je još nešto više od pet mjeseci, pa je teško očekivati da će broj novorođenih biti veći od 78 koliko ih se, sukladno broju isplaćenih naknada, rodilo 2015. godine.

Slikovni rezultat za NOVOROĐENČAD

Slično je na području cijele Baranje, u nekim njezinim dijelovima čak i gore. Vidi se to i po broju novoupisanih prvašića u baranjske osnovne škole.

– U OŠ dr. Franje Tuđmana upisalo se samo 44 prvašića, što je čak 33 manje nego 2016. godine – podsjeća ravnatelj škole, Damir Mendler, naglašavajući kako je nekoliko razloga zbog čega je tome tako, ali u prvom redu riječ je o odlascima iz Belog Manastira i negativnom prirodnom prirastu. Isti razlozi odnose se i na drugu osnovnu školu na području grada – OŠ Šećerana, u koju će ove školske godine krenuti 18 prvašića manje nego prošle. Doduše, treba istaknuti kako u ovu školu, osim stanovnika belomanastirskih prigradskih naselja, polaze i učenici iz općine Petlovac. Baranjske jedinice lokalne samouprave na različite načine pokušavaju zadržati mlade na ovom području.

 

Jedan od njih su naknade za novorođenu djecu. Beli Manastir roditelje novorođenčadi dariva sa po 1000 kuna, isto kao i općine Bilje, Darda i Jagodnjak. Za svako novorođeno dijete isplaćuju po 2500 kuna u Općini Draž, dok Suljošani primaju 1500 ili 2000 kuna, ovisno o tome je li roditelj samohran ili nije. Dio sredstava oročavaju do treće godine djetetovog života, a dio isplaćuju odmah. Po 2000 kuna roditelji novorođene djece dobivaju u Općini Petlovac, a 1200 kuna u Općini Popovac.

Ivica GETTO
Website Apps