Više od 30 Belomanastiraca starijih od 60 godina, samaca s malim ili nikakvim primanjima te bolesnih, i nadalje će primati besplatne tople obroke. Za njihovu dostavu brinut će se članovi mirovne grupe Oaza, čija je direktorica i projekt-koordinatorica, Vesna Nedić, nedavno u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potpisala ugovor za provođenje prve godine novog Oazina trogodišnjeg programa “Pomoć najugroženijim osobama Grada Belog Manastira”.

Izvješća Ministarstvu

– Javili smo se na poziv Ministarstva objavljen u ožujku ove godine. Riječ je bila o pozivu za prijavu prijedloga trogodišnjih programa udruga koje djeluju u području socijalne skrbi pod nazivom “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge”, kojim je Ministarstvo pozvalo udruge koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću, udruge osoba s invaliditetom i udruge koje djeluju u korist osoba s invaliditetom da se prijave za financijsku podršku programima koji pridonose razvoju prioritetnih područja iz ovog poziva – priča Nedić.

Naglašava da će se program provoditi tri godine, zaključno s 31. svibnja 2020., ali pod uvjetom da Ministarstvo usvoji narativni i financijski izvještaj za svaku godinu posebno. Objašnjava kako će provođenje prve godine programa Ministarstvo financirati sa 190.000 kuna.

– Socijalna usluga dostave besplatnih toplih obroka financirat će se s nešto više od polovine toga iznosa, dok će manji dio biti potrošen na dio plaća Oazina programskog tima koji radi u Burzi odjeće i obuće te prati i provodi program – kaže Nedić, podsjećajući da će besplatni topli obroci, koji se pripremaju u osječkom Crvenom križu, biti dostavljani za 30 – 35 korisnika koji zadovoljavaju spomenute uvjete.

Burza odjeće

Druga aktivnost u sklopu prve godine je također već zaživjela, Oazina Burza odjeće i obuće, koja je otvorena svaki radni dan od 8 do 20 sati.

– U njoj se od građana prikuplja odjeća i obuća, razvrstava, prema potrebi pere, glača, prepravlja, slaže u ormare po veličinama i vrsti te dijeli korisnicima – pojašnjava Vesna Nedić, dodajući kako su potencijalni korisnici svi socijalno ugroženi građani, s malim ili nikakvim primanjima, osobe s puno djece i one koje ne mogu financirati nabavu odjeće i obuće.

Važno je istaknuti kako će sredstva koje je odobrilo Ministarstvo za besplatne tople obroke biti dovoljna samo za prvih sedam mjeseci prve godine provedbe projekta, pa će Oaza nastavljati s javljanjem na natječaje kod drugih donatora.

– Oaza program podjele besplatnih toplih obroka provodi još od 2011. godine, a do sada su tople obroke (su)financirali Grad Beli Manastir, Osječko-baranjska županija, poslovni subjekti poput OTP banke, HEP-a, Baranjskog vodovoda i Baranjske čistoće, kao i građani te belomanastirski gradski vijećnici – ističe Nedić, dodajući kako je Grad Beli Manastir u projekt uključen gotovo od samog početka njegove provedbe. Ivica Getto

Website Apps