BARANJA NA + 40

4. kolovoza 2017.

Toplinski val stigao je i do Baranje, u kojoj je jučer već prije 10 sati izmjereno 30 stupnjeva u hladu. Oni koji nisu na moru (a takvih je dosta), hladovinu i osvježenje traže uz vodu.

Svi idu u “Suljoš”

Najviše ih je na bazenima u Kneževim Vinogradima, posebice u poslijepodnevnim satima. Prosječno je tamo, od otvaranja bazena, više od 1000 posjetitelja dnevno, a posljednjih dana ova se brojka udvostručuje. Sudeći po prognozama meteorologa, u Kneževim parkovima, tvrtki koja skrbi o “suljoškim” bazenima, očekuju rušenje rekorda dnevne posjećenosti.

– Očekuje nas pakleni vikend. Najavljene su temperature i do 39 stupnjeva, što znači da će posjetitelja biti više nego do sada – tvrdi Jasna Petrović, direktorica Kneževih parkova, naglašavajući kako čine sve što je u njihovoj moći da gostima pruže maksimalno dobru uslugu. Do sada nisu imali većih problema, a nada se da će tako biti do kraja kupališne sezone. Ističe kako se kvaliteta vode provjerava svakih sat vremena, a filtri rade svaka dva sata. Uz sve spomenuto, u večernjim satima osmišljavaju razne zabavne sadržaje, a sve završava noćnim kupanjem. Ono što je najvažnije, zadovoljni su i gosti.

– Bazeni u Belom Manastiru ne rade, nismo ljubitelji prirodnih kupališta i ne preostaje nam ništa drugo nego doći na bazene u Kneževe Vinograde – priča Miroslav iz Belog Manastira, naglašavajući kako to ne znači da im u Kneževim Vinogradima nije lijepo. Ne propušta prigodu, nastavlja, dovesti obitelj bar na tri-četiri sata opuštanja u vodi i osvježenje u prepunom ugostiteljskom objektu u sklopu kupališta. Na bazene dolaze odmah nakon što dođe s posla, a prema svemu sudeći, dodaje, u subotu će na bazenima biti cijeli dan. Priznaje da je dosadašnjih godina češće posjećivao bazene u svom gradu, ali je bar dva-tri puta mjesečno mijenjao sredinu i dolazio u Kneževe Vinograde. No, dok su neki na bazenima, drugi su prisiljeni raditi. Djelatnici belomanastirskih gradskih tvrtki, primjerice.

Dotrajala mreža

– Srpanj i kolovoz su inače udarni mjeseci. Posljednjih godina bilježili smo 100-tinjak intervencija mjesečno, a rekord je bio srpanj 2012. godine, kada ih je bilo 120. Kako je počeo kolovoz, vjerujem da će rekord biti srušen – priča Mario Kovač, direktor Baranjskog vodovoda, objašnjavajući kako je riječ o kvarovima na vodoopskrbnom sustavu, koji su učestaliji tijekom ljetnih mjeseci. Drugim riječima, ekipe su gotovo neprestano na terenu, pa se događa da dijelovi grada određeno vrijeme ostaju bez vode.

– Što drugo reći nego zamoliti za strpljenje. Mreža u pojedinim dijelovima grada poprilično je dotrajala i kvarovi su neizbježni. Ekipe, bez obzira na vremenske uvjete, čine sve kako bi kvarove što prije otklonile – poručuje Kovač, ističući kako su sva tri crpilišta stabilna. Ni terenskim ekipama Baranjske čistoće nije nimalo lakše. Oni koji to mogu, poslove obavljaju u ranim jutarnjim satima, kako bi izbjegli paklene vrućine, a ostali se, kako sami kažu, “tope na žarkom suncu i dišu na škrge.”

– Što da vam kažem. Katastrofa. Dopuštaju nam da s poslom krenemo ranije kako bismo prije završili. Ljudi su iscrpljeni, ali za sada nikom nije pozlilo – priča jedan djelatnik Baranjske čistoće u pauzi između dvije košnje travnatih površina.

I vatrogasci su posljednjih dana poprilično opterećeni. U utorak su, primjerice, pripadnici belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe gasili veliki požar u bivšoj beljskoj šećerani, imali tehničku intervenciju zbog prometne nezgode kod Švajcarnice, gasili požar kuće u Gajiću…

Svi se nadaju da će toplinski val brzo napustiti ove prostore, ali se, istovremeno, pribojavaju onoga što slijedi poslije paklenih vrućina. Misle pri tome na moguće nevrijeme koje je posljednjih mjeseci dobro zahvatilo neke dijelove Baranje.

Ivica GETTO
Website Apps