BARANJCIMA TREBA POMOĆ

7. kolovoza 2017.

Premda je broj primatelja zajamčene minimalne naknade nešto manji nego prošle godine u isto vrijeme, Centar za socijalnu skrb Beli Manastir i nadalje je među najopterećenijim centrima u Hrvatskoj.

Apel Centra

Godišnje, naime, za razne oblike socijalnih naknada isplaćuju po tridesetak milijuna kuna.

– U ovom trenutku zajamčenu minimalnu naknadu prima 1336 obitelji, od čega je 715 samaca – kaže Đimi Fuštin, ravnatelj belomanastirskog Centra za socijalnu skrb, ističući kako je to ukupno 2769 osoba, najviše iz Belog Manastira i Darde. Nadalje, Centar mjesečno isplaćuje osobnu invalidninu za 180 korisnika, te 601 doplatak za pomoć i njegu. Razgranata je i udomiteljska mreža.

– Na području Baranje ukupno su 93 udomiteljske obitelji. U 47 obitelji smješteno je isto toliko maloljetnika, dok ostatak otpada na udomiteljske obitelji za odrasle, koje udomljavaju 93 osobe – priča Fuštin, naglašavajući kako je kroničan nedostatak udomiteljskih obitelji za odrasle. Stoga apelira na sve zainteresirane da se jave u belomanastirski Centar kako bi se uključili u sustav i eventualno udomili odraslu (većinom stariju i nemoćnu) osobu. U ovom trenutku na listi čekanja desetak je starijih osoba.

– Udomiteljske obitelji mjesečno mogu zaraditi do 3000 kuna po udomljenoj osobi. Primanja se dijele na dva dijela. Jedan dio je udomiteljska naknada i ona iznosi 500 kuna po osobi, dok se naknada za smještaj kreće od 1800 do 2500 kuna po osobi – objašnjava Fuštin, te dodaje kako jedna obitelj može udomiti najviše četiri osobe istovremeno.

Nedostaje kadar

U sustavu socijalne skrbi, kada se zbroje svi primatelji raznih naknada, udomitelji i udomljeni, gotovo je 4000 osoba, što je još jedan dokaz opterećenosti Centra. A sve poslove obavlja 25 zaposlenih, 40-ak posto manje od potrebnog broja djelatnika.

– Nedostaje nam minimalno sedmero stručnih ljudi, najviše socijalnih radnika. Još uvijek je na snazi zabrana novog zapošljavanja u državne službe pa stoga ne smijemo zaposliti nove ljude – tvrdi, dodajući kako ta zabrana ne vrijedi u slučaju povećanog opsega posla. No, za nadležne opseg posla belomanastirskog centra očito nije povećan, sindikati se ”ne čuju” (bar ne javno), pa im ne preostaje ništa drugo nego raditi s postojećim kadrom. Fuštin nastavlja kako mu i nadalje nisu jasni postupci nekih baranjskih jedinica lokalnih samouprava koje izbjegavaju zakonsku obvezu da radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade (“socijale”) moraju mjesečno odraditi za opće dobro određeni broj sati. Većina baranjskih načelnika iz tko zna kojeg razloga ne želi davati poslove “socijali”, nego koriste sustav javnih radova koji se također plaća iz državnog proračuna.

Četveročlana obitelj (otac, majka i dvoje maloljetne djece) mjesečno može inkasirati nešto više od 2000 kuna. Zajamčena minimalna naknada za takvu obitelj iznosi 1600 kuna, svakoga mjeseca isplaćuje im se po 200 kuna za električnu energiju (naknada za ugroženog kupca), dok jednom godišnje dobiju 950 kuna za ogrjev. Tomu treba dodati i jednokratnu novčanu pomoć koju Centar daje, još jedan od oblika socijalnih pomoći koju traži većina korisnika. Najviše primatelja zajamčenih minimalnih naknada dvočlane su obitelji, ali ima i više od stotinu četveročlanih, nešto manje peteročlanih i šesteročlanih. Evidentirane su tri obitelji s deset članova, te po jedna s 12, odnosno 13 članova.

Ivica GETTO
Website Apps