Posljednji (izvanredni) parlamentarni izbori ostat će zapamćeni po priličnoj burnim događanjima među pripadnicima mađarske nacionalne manjine. Podsjetimo, novi saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine postao je DZMH-ov kandidat, Robert Jankovics, koji je s 311 glasova razlike pobijedio dotadašnjeg saborskog zastupnika Šandora Juhasa, kandidata SMU-a. Isti kandidati za ulazak u Sabor borili su se i na redovitim izborima 2015. godine, kada je Juhas pobijedio s 20-ak glasova razlike… Repovi iza posljednjih izbora, točnije događanja uoči njih, još uvijek se vuku. Nakon provedenih izvida u povodu kaznene prijave SMU-a, naime, Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo je pred Općinskim sudom u Osijeku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1973.) i hrvatske državljanke (1961.) zbog počinjenja 14 kaznenih djela povrede slobode odlučivanja birača. Protiv tri osobe, prijavljene zbog istog kaznenog djela, prijava je odbačena. U SMU-u se ne mire ni s postizbornim događanjima pa su o svemu odlučili upoznati, među ostalima, premijera Andreja Plenkovića i hrvatsku javnost.

“Vlada neupućena”

Kako stoji u otvorenom pismu Vijeća mađarske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije, koje u ime vijećnika potpisuje predsjednica, Tunde Šipoš Živić, u redovima te manjine registrirane su dvije “krovne” udruge, i to Savez mađarskih udruga (SMU) i Demokratska zajednica Mađara u Hrvatskoj (DZMH), s prioritetnim zadatkom njegovanja nacionalne kulture, identiteta i običaja Mađara u RH.

“U razdoblju pred izbore, posebice parlamentarne, udruge organiziraju promidžbu, svaka za svoga kandidata. U RH je približno 14.000 Mađara, koji su više-manje ravnomjerno podijeljeni između spomenutih udruga, pa se kampanje znaju odvijati žestoko”, pišu, objašnjavajući kako materijalni položaj udruga bitno ovisi o tome čiji kandidat uspije dobiti mandat u Saboru. Dodaju kako zastupnik mađarske nacionalne manjine, kao i svi ostali manjinski zastupnici, u pravilu podržava vladajuću stranku odnosno koaliciju.

“Nažalost, aktualni zastupnik, Robert Jankovics, koristeći izuzetnu poziciju u kojoj se nalazi i najvjerojatnije prijateljske odnose RH i Mađarske, uspješno realizira zamišljeni plan totalnog uništenja SMU-a, prvo u materijalnom smislu, a sve češće i pokušajima kadroviranja”, tvrde, ističući kako bi bilo nekorektno konstatirati da to čini s blagoslovom odgovornih iz Vlade ili Sabora RH jer su uvjereni da najodgovorniji dužnosnici nisu upoznati s njegovim već učinjenim i planiranim potezima.

Raspodjela novca

“Do sada smo bili prisiljeni vratiti u državni proračun 322.000 kuna, obustavljena je doznaka 239.000 kuna iz kvote 2016. godine, prijeti blokada računa za iznos 1.080.000 kuna i paraliziran rad. Odnos dodjele sredstava mađarskoj manjini unatrag deset godina bio je približno 50:50, dok je u 2017. godini, po odluci Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH, DZMH-u dodijeljeno 2,886.000 kuna, a SMU-u 678.000 kuna, što kao posljedicu ima gotovo potpuno gašenje rada desetak KUD-ova, među kojima je i onaj iz Zmajevca, koji se smatra ‘kolijevkom kulture’ Mađara u RH”, stoji u pismu, koje se nastavlja tvrdnjom kako su ovakvi odnosi uspostavljeni energičnim političkim angažmanom zastupnika Mađara u Saboru RH koji je, nakon tri izborna poraza, otvoreno najavio kako četvrti put neće birati sredstva u kampanji jer iza sebe ima jaku materijalnu bazu. Dokaz tome, podsjećaju, naglo je predizborno povećanje broja pripadnika mađarske nacionalne manjine u Osječko-baranjskoj županiji te podignute optužnice protiv osoba koje su to organizirale. Uz napomenu kako vjeruju u pravosuđe, pismo završavaju molbom premijeru Plenkoviću da zaduži kompetentnog suradnika u svrhu početka rješavanja nastalog kriznog stanja jer im nije stalo da problem prijeđe granice Hrvatske.

U pismi Vijeća mađarske nacionalne manjine napominje se kako se rezultati dosadašnjeg Jankovicseva rada ogledaju u ukidanju jedinog dječjeg lista na mađarskom jeziku u RH, mjesečnika Hagyaték, i televizijske emisije Láthatárok, dok je tjednik Horvátországi Magyar Napló sveden na minimalno financiranje bez uredništva, s tendencijom gašenja. Ističu kako se gase manifestacije koje je organizirao SMU te kako su sva sredstva koja Vlada, bez natječaja, dodjeljuje preko Ureda za ljudska prava preusmjerena DZMH-u, čiji je Jankovics predsjednik.

 

Ivica GETTO
Website Apps