DAN MAĐARA U OSIJEKU

9. rujna 2017.

Jedan od najvažnijih zadataka Generalnog konzulata Mađarske u Osijeku je da pripomogne što široj prezentaciji mađarske kulture u mjestima koja se nalaze unašem konzularnom okrugu, prvenstveno u Osječko-baranjskoj županiji i Srijemu.

U duhu tog zadatka ovogodišnji Mađarski tjedan ječetvrti po redu, a njegov program je, ako je to moguće, bogatiji nego do sada.

U našim planiranim programima svatko može pronaći nešto zanimljivo i drago za sebe, s obzirom da se od kazališne predstave pa do lutkarske predstave namijenjene djeci, može izabrati između puno mogućnosti.

Vardarac_13

I ove godine organiziramo izložbe, programe kojima je cilj razvijanje i učvršćivanje ekonomskih odnosa, ali će biti i glazbenih programa uz pomoć Umjetničke Akademije Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka, gdje isti taj tjedan organiziraju „Tjedan mađarske umjetnosti“ s književnim i umjetničkim programima, te prikazivanjem fimova.

Nije tajna da je naš cilj i nadalje, da sada već tradicionalni „Mađarski Tjedan” pomogne u stvaranju partnerskih odnosa u područjima kulture, turizma i ekonomije.

Nadamo se da naši programi pomažu u poznavanju jedni drugih, te produbljuju uzajamno povjerenje.

Pri organizaciji naših programa uvijek možemo računati na to da Hrvatska i hrvatski narod Mađarsku i mađarski narod smatra bitnim prijateljima, te mađarsku manjinu koja ovdje živi partnerom i važnom nacionalnom vrijednosti.

Bitan zadatak naše nacionalne politike je da pomognemo mađarskom narodu koji ovdje živi, da svoje vrijednosti i svoje porijeklo u mjestu rođenja uspiju sačuvati u većinskoj zajednici.

IMG_1686

U ime svih prezentatora i izvođača na Mađarskom Tjednu 2017. i ovim putem pozivam sve koji su zainteresirani, teVas srdačno pozivamo i očekujemo na programima, na kojima Vam želimo dobru zabavu!

Mađarski dan u Osijeku
15.00 sati Nastupi dječjih folklornih skupina
16.00 Povorka Pečuških puhača Ércbányász, mažoretkinja i plesne skupine Zengővárkony
16.30 Svečano otvorenje Mađarskog Dana
 

Mađarski Dan je tradicionalna manifestacija kulturnog društva Népkör, koju će otvoriti Daniel Magdika, predsjednik Kulturnog Društva „Népkör”, Ivan Vrkić gradonačelnik Osijeka, Ivan Anušić župan Osječko-baranjske županijei Antonio De Blasio generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Nastupaju mađarske udruge iz Slavonije i Baranje kao i udruge mađarskih gradova prijatelja.

Program počinje u 15.00 sati nastupima mađarskih dječjih folklornih skupina iz Slavonije i Baranje, te otvorenjem štandova s jelom i pićem.

Mjesto održavanja: Trg Ante Starčevića, Osijek

20.00 Zajednički čardaš plesača i svih posjetitelja
14.00-19.00 Autobus „Arany 200” na Mađarskom danu
Muzej Književnosti Petőfi osnovao je pokretnu izložbu povodom obilježavanja 200. godišnjice rođenja Arany János-a. U organizaciji Generalnog konzulata Mađarske iz Osijeka „Autobus Arany 200” će se moći pogledati na Trgu Ante Starčevića u sklopu Mađarskog danaod 14:00 do 19:00 sati.

Ova jedinstvena izložba kroz poeziju, slike, različite dokumente i preslike starina prikazuje životno djelo i poeziju Arany János-a koja dan danas ima izuzetno značenje. U autobus su ugrađe razne ručne igre i digitalni uređaji, koji ne služe isključivo za igru, već ujedno prenose i znanje.

Website Apps