POČELA JE BERBA U BARANJI

1. rujna 2017.

Diljem baranjskog vinogorja, koje se prostire na približno 900 hektara, počela je berba grožđa. Na red su došle prvo rane sorte, a najzastupljenija – graševina, pričekat će još nekoliko dana.

Cijeli rujan

Živo će u vinogradima biti cijelog rujna, a neke crne sorte grožđa bit će obrane u listopadu. Ukupno gledajući, s obzirom na ekstremne vrućine i nekoliko toplinskih valova, grožđe je zdravo, omjer šećera i kiselina je, više-manje, optimalan (premda se dio vinogradara žali da su kiseline nešto niže nego što bi trebale biti), a prinosi će biti zadovoljavajući.

berba grozda

– Ono što je najvažnije, grožđe je zdravo i to nam puno znači – priča Slavko Kalazić, čiji su berači nedavno počeli berbu sauvignona, kako bi mu sačuvali aromatičnost. Nakon toga kreću u berbu dijela chardonaya, koji će miješati s istom sortom ali nešto kasnije ubranom. Počela je i berba traminca, koji će također brati u nekoliko faza.

– Odlučili smo da svaki dan skinemo dio grožđa kako bismo sve stigli na vrijeme. Inače se može dogoditi nadiranje sladora pa da ne znamo kamo se okrenuti i što prije početi brati – objašnjava Kalazić. Berbu graševine sigurno neće početi u idućih tjedan dana, a crne će sorte brati još kasnije. Vinarija Kalazić u ovom trenutku ima 18 hektara vinograda (120.000 trsova, 70 posto bijelih sorti grožđa), a očekuje 200-tinjak tona grožđa, od kojega planiraju proizvesti oko 150 tisuća litara vina. Uvijek zanimljiva tema je cijena vina.

– Nažalost, na cijenu vina nemamo baš neki utjecaj. Diktiraju je uvoznici. Neki od njih uvoze bugarsku graševinu, koju plaćaju kunu, a prodaju je za pet kuna i još se time hvale – kaže Kalazić, dodajući kako će cijene njegovih vina biti na prošlogodišnjoj razini. Kao i vina proizvedena u podrumima obitelji Kolar, koja ima 10,5 hektara vinograda (52.500 trsova). I njihovi su vinogradi živnuli.

Draz_18

– Obrali smo trećinu sauvignona. Prvo sauvignon s nižim šećerima, potom onaj sa srednjim a na kraju ćemo s višim. Svaki će fermentirati posebno, a poslije ćemo ih miješati po ukusu – objašnjava Lajoš Kolar, dodajući kako su u bačvama već i dvije trećine chardonaya te mladi nasadi traminca i merlota.

Povratak crnih sorti

– Polako stižu burgundci, a graševina i frankovka na red će doći nešto kasnije. Vjerujem da će graševina biti obrana do kraja rujna, a početkom listopada cabarnet sauvignon – kaže, ističući kako je bijelo grožđe na približno 60 posto ukupne površine pod vinogradima, čime daje do znanja da se polako ali sigurno u Baranju vraćaju crne sorte grožđa. Količine mu, ističe, nisu važne, jer prednost daje kvaliteti. Sve skupa jamči da će i ove godine u podrumu obitelji Kolar biti mnogo vrhunskih vina (prošle su godine proizveli čak devet vrhunskih vina), pa se možda ponovi i veliki uspjeh postignut na londonskom Decanter Word Wine Awardsu – najutjecajnijem i najrespektabilnijem ocjenjivanju vina u svijetu, na kojem je Kolarov Zeleni silvanac berbe 2015. osvojio srebrnu medalju. Komisija je kušala nevjerojatnih 17.320 uzoraka. Priče slične Kalazićevoj i Kolarovoj čuli smo i od ostalih baranjskih vinogradara, koji će ovu godinu sigurno pamtiti kao zahtjevnu ali, u konačnici, vrlo dobru.

Kao i većina ostalih vinara u Hrvatskoj, Vina Belje ove su godine krenula u berbu nekoliko dana ranije nego prijašnjih godina. Berba je u Belju službeno počela u srijedu, 30. kolovoza, a prvo se bere chardonnay, sivi i bijeli pinot te crne sorte namijenjene za proizvodnju rose vina. Grožđe se bere na 617 hektara, jer je nekoliko desetaka hektara vinograda u mirovanju i pripremi obnavljanja nasada. Ove će godine Vina Belje imati oko 250 berača, a prema trenutnim procjenama, berba bi trebala trajati do druge polovine listopada.

Berba_Belje_2011_05

– S obzirom na izvrsnu kvalitetu grožđa u vinogradu, očekujemo da će berba 2017. donijeti i izvrsna vina, posebno kod graševine, naše najvažnije sorte. Iako su ovu godinu obilježili nepovoljni vremenski uvjeti i sušno razdoblje, Belje zbog pozicije vinograda i mikroklimatskih uvjeta neće imati smanjene prinose, na nekim lokacijama čak očekujemo i nešto veće prinose nego lani. S obzirom na to da veliku većinu vinograda beremo ručno, zadovoljni smo jer imamo dovoljan broj prijavljenih berača, i to onih stručnih, koji u našim vinogradima beru grožđe već nekoliko godina – ističe Suzana Zovko, glavna enologinja Belja.

Ivica GETTO
Website Apps