Kada bismo starije Baranjce upitali koje je mjesto u regiji između Dunava, Drave i Mađarske prije Domovinskog rata imalo najviše ugostiteljskih objekata, većina bi ih, kao iz topa, odgovorila – Darda!

Najstariji od tih objekata (i ne samo u Dardi), koji je još uvijek aktivan, na istom mjestu, zasigurno je cafe night bar Papagaj, prekoputa dvorca obitelji Esterhazy. Nagodinu će se navršiti pola stoljeća da neprekidno radi, pa je, između ostalog, i stoga jedno od “kultnijih” mjesta u Dardi. Trenutačno je u vlasništvu obitelji Martinko, točnije, njezine tvrtke Papagaj d.o.o. Kupili su ga, kao i kuću, 1998., a rođendan će, zajedno s gostima, proslaviti u subotu.

– Sigurno je da su gostionice u Dardi postojale i prije nego što je otvoren Papagaj, ali u ovom je trenutku on najstariji lokal od onih koji rade – objašnjava Renato Martinko, koji je, zajedno sa suprugom Suzanom, suvlasnik tvrtke i lokala. U poslu im pomažu kćeri Mia i Lea. Kaže da je kuća u čijem je prizemlju lokal izgrađena 1967., a godinu poslije otvorena je gostionica Bosna, od milja zvana Bosanka. Pod tim je nazivom radila do 1974., kada mijenja ime u Istambul. Pet godina poslije mijenja naziv u današnji.

– Te je godine lokal prvi put znatnije obnovljen i proširen. Postao je elitno mjesto za izlaske i u njega su dolazili gosti iz raznih dijelova Baranje i Slavonije. U njega nije svatko mogao ući, a vodilo se računa čak i o dress codu. Istovremeno u Papagaju su, na neki način, odgajane mnoge generacije Darđana – priča Renato, naglašavajući kako se u njemu uvijek slušala glazba koja je bila u trendu, čemu je i osobno svjedočio, jer je od 1988. u Papagaju radio kao DJ. Martinkovi kuću i lokal kupuju 1998., a nakon renoviranja, koje je trajalo četiri mjeseca, 15. rujna te godine, Papagaj nastavlja rad. I još uvijek radi.

– Bit priče je dugovječnost lokala. Niz ih se ugasilo i prestalo raditi, pa naših 19 godina provedenih u njemu, za vremena kakva jesu, smatram velikim uspjehom – tvrdi, nastavljajući kako će za 50. rođendan pripremiti veliku feštu. U cafe night baru, inače, rade tri djelatnice i jedna studentica, u njega mnogi rado svraćaju i, ono što je najvažnije – ponovno se vraćaju.

Ivica GETTO
Website Apps