MAJKA VINA – BARANJA

22. listopada 2017.

Ovogodišnja berba grožđa na približno 900 hektara baranjskih vinograda ovih dana polako se privodi svome kraju.

Zajednički je zaključak većine baranjskih vinogradara i vinara kako je ova vinogradarska godina među boljima te kako je vrijedi zapamtiti.

Odličja na vidiku

Baranjski će podrumi i gatori biti dobro napunjeni vrhunskim i predikatnim vinima, tako da će se, sigurno je, njihovi vlasnici idućih godina s ocjenjivanja diljem Hrvatske i Europe vraćati s pregršt najsjajnijih odličja.

– Današnjom berbom preostalog cabernet sauvignona završavamo ovogodišnju berbu, koja je, bar što se mene tiče, najbolja u posljednjih 20-ak godina. Sve su sorte odlično rodile, pa smo u podrum donijeli doista vrhunski proizvod – kaže Zoltan Pinkert, vinar iz Suze, naglašavajući kako će od ovogodišnje berbe proizvesti 50-ak tisuća litara vina. S njegovom tvrdnjom kako je riječ o odličnoj vinogradarskoj godini slaže se Lajoš Kolar, koji je jučer završio berbu silvanca, tako da su bijele sorte grožđa već pohranjene u podrum. Zbog specifičnog načina berbe, prema već ranije utvrđenoj dinamici, u vinogradima još ima određene količine crnog grožđa, koje planira pobrati do 20. studenoga.

– Grožđe je prekrasno, omjeri šećera i kiselina odlični. Neke smo sorte morali brati i ranije. Prijavili smo dva predikatna vina, traminac i sauvignon – priča Kolar, napominjući kako mu količina nije imperativ, što je kod njega već uobičajeno. I ove se godine nada vrhunskim vinima te ponavljanju ovogodišnjih uspjeha na brojnim ocjenjivanjima.

Podsjetimo, Kolarov Zeleni silvanac (2015.) u svibnju ove godine na londonskom Decanter Word Wine Awards, najutjecajnijem i najrespektabilnijem ocjenjivanju vina u svijetu, osvojio je srebrno odličje u konkurenciji 17.320 uzoraka.

images

– I ove godine ćemo na ovo ocjenjivanje poslati jedno naše vino – kaže. Vinarija Kalazić ove će godine od dvjestotinjak tona grožđa proizvesti oko 200 tisuća butelja (150-ak tisuća litara) vina. Među njima i predikatni traminac. Vlasnik vinarije, Slavko Kalazić, slaže se s kolegama vinarima da je riječ o iznadprosječnoj godini koju će pamtiti po vrhunskom grožđu.

Kiše na vrijeme stale

– Preostaje nam još dvodnevna berba cabarneta, čime završavamo ovogodišnju berbu. Malo smo se uplašili zbog učestalih kiša u rujnu, ali je ona, svom srećom, na vrijeme stala – priča Kalazić, objašnjavajući kako crnom grožđu uoči berbe treba određena količina sunčanih sati, što se dogodilo. U suprotnom, dodaje, grožđe bude poluprosječno. Više od 80 posto posla obavljeno je u vinogradima karanačke vinarije Svijetli dvori, u kojoj ove godine očekuju 500-tinjak hektolitara vina.

– Vinogradarska godina bila je lijepa, a količine su dobre – kaže Oliver Novački, dodajući kako su im preostale još samo neke kasnije sorte grožđa. Od ovogodišnje berbe, između ostaloga, izdvaja izbornu berbu bobica graševine, od koje mnogo očekuje. Mihaly Gerštmajer ml. tvrdi kako bi godina bila fenomenalna da u dva rujanska dana nije palo više od 100 litara kiše, što se odrazilo na kasnije sorte.

Draz_18

– Do tada su vinogradi prekrasno izgledali, ali što je, tu je. Svi smo počeli ranije brati jer je ljeto bilo sušno, pa su kiseline došle u pitanje, što za Baranju nije karakteristično. Ipak, ove će godine u cijelom Baranjskom vinogorju biti prekrasnih, svježih vina, punih arome, što će nam, svima zajedno, još više podići imidž – misli Gerštmajer. Do kraja ovogodišnje berbe dijeli ga još dva dana, a u podrumu će završiti više od 30 tona grožđa.

Ivica GETTO
Website Apps