OLUJA U BELOM MANASTIRU

31. listopada 2017.

Dok je diljem srednje Europe harala oluja Herwart, tijekom koje je vjetar puhao brzinom od 180 kilometara na sat, a tri su osobe poginule, nešto slabija oluja stigla je do naših krajeva. U nedjeljnim kasnim poslijepodnevnim i večernjim satima pogodila je dio Baranje i prouzročila materijalnu štetu. Osim što su se belomanastirske ulice zažutjele od lišća, na njima je bilo mnoštvo grana, televizijskih antena, dijelova pročelja, crjepova, roleta… U Ulici Vojina Bakića drvo je palo preko kolnika, oštećen je jedan city light, srušeni znakovi, padale su svjetleće reklame, razbacan je materijal dovezen za rekonstrukciju INA-ine benzinske crpke na izlazu iz Belog Manastira u smjeru Petlovca… Od jučerašnjih ranih jutarnjih sati telefoni su zvonili u Stanoupravi, tvrtki koja skrbi o baranjskim zgradama.

– U prigradskom naselju Šećerana srušen je dimnjak na jednoj zgradi, problema je bilo i na stambenoj zgradi u Osječkoj ulici, s koje su odletjeli crjepovi i oštetili neke staklene površine – izdvaja dio nastalih šteta direktor Stanouprave, Marijan Peran, naglašavajući kako su ekipe već na terenu. Zamjenik zapovjednika belomanastirske Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Daniel Časar, ističe kako su vatrogasci, na svu sreću, imali samo jednu intervenciju – uklanjali su spomenuto stablo u Bakićevoj ulici.

U jednom trenutku, kasno poslijepodne, zbog kvara na dalekovodu i nestanka struje cijeli je Beli Manastir ostao bez vode, a dio grada i bez električne energije. Jučer ujutro belomanastirske slavine više nisu bile suhe.

Nevrijeme je haralo i u drugim dijelovima Baranje pa je vjetar odnio dio krova s jedne zgrade na pustari Karanac, dok su u brojnim mjestima stradala krovišta obiteljskih kuća. Budući da je većina usjeva već pohranjena u silose, većih šteta na poljoprivrednim površinama nije bilo.

– Kiše je bilo samo sedam litara po četvornom metru, a jak vjetar mogao je naštetiti samo onim poljoprivrednicima koji nisu obrali kukuruz – kaže Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca.

Ivica GETTO
Website Apps