Za nekoliko dana svečano će biti otvoren novi belomanastirski hostel – Pelmonostor, u vlasništvu istoimene Mađarske kulturne udruge, odnosno njezine tvrtke Pelmonostor j.d.o.o. Kako ističe direktor tvrtke, Tamaš Najbauer, kapacitet hostela je 40 ljudi.

– U hostelu su, na dva kata, dvije peterokrevetne sobe, po jedna sa sedam i osam kreveta, jedna s trinaest kreveta te dvije sobe sa po jednim krevetom za voditelje u potkrovlju – priča, ističući kako svaki kat ima zajednički sanitarni čvor. Cijena noćenja s doručkom je 100 kuna (bez pristojbe). U hostelu je, nastavlja Najbauer, od registracije i dozvole za rad već boravilo 200-tinjak ljudi, premda je svečano otvorenje planirano za 12. listopada, u sklopu višednevne manifestacije Dani kulture i gospodarstva Mađara u Republici Hrvatskoj.

Novac za udrugu

– Primijetili smo kako Belom Manastiru nedostaje takva vrsta smještajnih kapaciteta. Naš je hostel idealan za veće skupine ljudi, poput kulturno-umjetničkih društava, sportskih klubova, kazališnih družina, učeničkih ili nekih drugih ekskurzija i slično. Za sada nećemo primati skupine manje od pet osoba – objašnjava, dodajući kako je do otvaranja hostela došlo najviše zbog – financijskih razloga. Tvrdi, naime, kako je njihova udruga, “djelomično iz političkih razloga”, u posljednje vrijeme ostala uskraćena za ne tako mali novac, o čemu su čelnici Saveza mađarskih udruga (čiji je član MKU Pelmonostor) već javno govorili.

– Rad MKU-a Pelmonostor potrebno je financirati. Okupljamo velik broj ljudi, organiziramo brojne radionice i sadržaje, odlazimo na gostovanja i slično. Sredstva koja su nam dostupna ni blizu nisu dovoljna, pa smo spojili ugodno s korisnim. Obogatili smo turističku ponudu našeg grada i Baranje, a od tako zarađenog novca naša će udruga biti još kreativnija i moći će organizirati više sadržaja – tvrdi.

Za veće skupine

Bivši obiteljski dom u kojem je smješten hostel sličnoj svrsi služi već niz godina. No donedavno je bio zatvorenog tipa i služio isključivo za smještaj pripadnika mađarske zajednice (članova gostujućih KUD-ova, učenika i ostalih koji su u Beli Manastir stigli u suorganizaciji Pelmonostora).

U jedinom baranjskom gradu u ovom je trenutku više od 200 ležaja, od čega približno 120 u hotelu Patria te njegovoj depandansi, odnosno hostelu u depandansi.

– Sigurno je da smještajnih kapaciteta ovakvog tipa u Belom Manastiru, ali i cijeloj Baranji, kronično nedostaje. Vjerujem da bi u Baranju stiglo još više ekskurzija ili drugih skupina ljudi kada bi se svi zajedno mogli smjestiti na jednom mjestu. Gosti ponekad nisu oduševljeni kada na noćenje moraju po skupinama, na različite krajeve baranjskih mjesta – kaže direktor TZ-a Baranje, Matej Perkušić, naglašavajući kako je novih 40 ležaja na jednom mjestu veliki “turistički plus”, i za Beli Manastir i za cijelu regiju. Izrazio je nadu da će sličnih objekata biti još.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps