Do prije nekoliko dana pekarske je proizvode diljem općine Petlovac razvozila i prodavala belomanastirska pekara Perfecte. No od 15. siječnja to više ne čini, a prema svemu sudeći ugovor s belomanastirskim pekarima, bar ove godine, neće biti produžen.

“Mnogi mještani općine Petlovac kupuju kruh iz pekare Perfecte koja im robu dovozi gotovo na kućni prag. Njihovi su proizvodi cjenovno prihvatljivi i kvalitetni, ali im je jednostranom odlukom općinskog ‘šerifa’ prodaja zabranjena. Taj jednostrani akt o zabrani prodaje najviše pogađa starije, bolesne i nemoćne, a nezadovoljni su i svi ostali stanovnici općine koji su kupovali njihove proizvode i njima bili zadovoljni”, stoji u dopisu koji nam je poslao jedan mještanin te općine (podaci poznati redakciji, nap.a.), tvrdeći kako je posrijedi “anarhističko i monopolističko” ponašanje općinskih čelnika, budući da sada pekarske proizvode, htjeli-ne htjeli, moraju kupovati samo od jednog proizvođača, ako po kruh i pecivo ne odlaze u Beli Manastir, ili negdje drugdje izvan općine Petlovac.

Informaciju o prestanku ambulantne prodaje potvrdio je općinski načelnik Milan Knežević.

Trpio bi proračun

– S pekarom Perfecte nije produžen ugovor na zahtjev predsjednika mjesnih odbora Torjanci, Novi Bezdan, Baranjsko Petrovo Selo i Luč, a o svemu će konačnu riječ dati i službeno odlučiti općinski vijećnici s kojima sam već obavio razgovore, pa upravo zato nije došlo do produženja ugovora – kaže Knežević, naglašavajući kako predsjednici mjesnih odbora svoj zahtjev obrazlažu padom prometa u mjesnim trgovinama i mogućnošću njihovih zatvaranja. Automatizmom, dodaje, to znači i zatvaranje osam radnih mjesta, što je najcrnji mogući scenarij. Najgora situacija je, dodaje, u Torjancima i Novom Bezdanu, gdje je, bez obzira na izostanak ambulantne prodaje pekarskih proizvoda upitno daljnje egzistiranje trgovina. Uz sve spomenuto, nastavlja Knežević, trpio bi i općinski proračun. Od pekare Perfecte, naime, Općina mjesečno inkasira 500 kuna, a prihod od najma trgovina iznosi približno 7000 kuna mjesečno.

Gdje može prodaja

– Kada se iznosu najma dodaju sve ostale obveze, Općina godišnje uprihodi približno 100 tisuća kuna, dok je godišnji prihod od Perfecte 6000 kuna – objašnjava, tvrdeći kako takve vrste prodaje nema nigdje u Baranji osim u općini Popovac. Razlog je, konstatira, zaštita “domaćih” trgovaca i očuvanje radnih mjesta. Na upit što će sada biti sa starima i nemoćnima, Knežević odgovara kako će za njih brinuti gerontodomaćice i komunalni radnik.

Treba istaknuti kako je pokušaja zabrane ambulantne prodaje bilo prije dvije-tri godine, ali prijedlog nije prošao na Općinskom vijeću. Perfecti je, podvlači Knežević, ostavljena mogućnost prodaje pekarskih proizvoda u mjestima u kojima nema trgovine, u Širinama i Novom Nevesinju, a hoće li do toga doći, nije mogao reći.

Kako saznajemo, među mještanima općine Petlovac pokrenuta je peticija za povratak ambulantne prodaje pekarskih proizvoda.

Ivica GETTO
Website Apps