SDP KRITIZIRA GRADSKU VLAST

27. siječnja 2018.

Gotovo osam mjeseci od kada je na vlast u jedinom baranjskom gradu došao HDZ, odnosno od kada je, nakon isto toliko godina, ta stranka ponovno na čelu Belog Manastira, potrebu da se obrati javnosti izrazio je SDP, koji je vlast obnašao u protekla dva mandata.

– Nepisano je pravilo da se novoj vlasti pruži barem 100 dana kako bismo im postavili neka pitanja i uputili kritike, ako to zaslužuju. Za razliku od HDZ-a, koji nas je napao vrlo brzo nakon što smo pobijedili na izborima, u proteklom se razdoblju nismo htjeli javno obraćati. No kada smo vidjeli da se u gradu gotovo ništa ne događa, odlučili smo javno progovoriti – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik GO SDP-a, Marko Bogatić, naglasivši kako dobro zna da se u nekoliko mjeseci ništa specijalno ne može učiniti. Ipak, nastavio je, u više od pola godine Belomanastirci su zaslužili nešto značajnije.

– HDZ-u smo ostavili 130 milijuna kuna kroz Intervencijski plan, ali u gradu nije niknulo nijedno novo gradilište. U Dardi se, primjerice, već naveliko radi, dok Beli Manastir i nadalje stoji premda je Grad nositelj cijelog projekta. Ako se sredstva u određenom razdoblju ne iskoriste, nećemo ih dobiti – kazao je Bogatić, izražavajući nadu da će ipak nešto krenuti, posebice stoga što su neki natječaji konačno raspisani.

Zabrinjava ga, kako je rekao, i što se unatoč postojećim proračunskim sredstvima ništa ne čini kako bi mlade obitelji ostale u gradu. Tvrdi da je trebalo osigurati bar besplatne udžbenike osnovcima i besplatan boravak u vrtiću, kao i veće stipendije studentima.

– Sve navedeno Grad bi koštalo najviše dva milijuna kuna, što je malo u odnosu na rekordni gradski proračun izglasan nakon što su povećani porezni prihodi – rekao je Bogatić, podvukavši kako su projekti čija je realizacija vidljiva javnosti naslijeđeni od prošle vlasti te kako je ostatak samo “mazanje očiju”. Nije propustio naglasiti kako iz državne i županijske blagajne u Grad još uvijek nije gotovo ništa “kapnulo”.

Osvrnuo se i na, kako je kazao, prekomjerno zapošljavanje na nepotrebnim poslovima u Baranjskoj čistoći. Ivica Getto

Website Apps