U SUSRET PRAVOSLAVNOM BOŽIĆU

6. siječnja 2018.

Pravoslavni vjernici, koji se ravnaju po Julijanskom kalendaru, danas slave Badnjak. Na Badnjak je, u pravoslavim obiteljima, običaj da se na večer unosi Badnjak – mlado ili cerovo drvo koje označava snagu malog Boga Božića čija snaga, zbog njegove tjelesne veličine nije umanjena.

Badnjak po Julijanskom kalendaru

Bombone, odnosno orahe domaćica stavlja u 4 kuta sobe u kojoj će biti posna večera. Time se želi naglasiti da je Bog došao za sve ljude na sve četiri strane svijeta, a djeca pijuću poput pilića i traže darove. Od posnih jela  sprema se riba, posni grah i pogača. Najvažnije je da jelo pripravlja svaka obitelj, prema svojim mogućnostima, ali svi nastoje da Božić, koji je jednom u godini, proslave  dostojanstveno.
I zajednica vjernika unošenje Badnjska proslavlja dostojanstveno, prenstveno liturgijom, a onda i večernjim bogosluženjem. Negdje se badnjak pali, negdje vjernici dio Badnjaka nose kući u kojoj on, zataknut za ikonu, stoji do sljedećeg Božića.

S.Filipović

Vjeruje se da je za kuću dobro da se badnjak  siječe ka istočnoj strani, kao i da se iz najviše tri udarca sjekirom mora odlomiti. Ono što sjekira ne presječe iz tri udarca, mora se rukama odlomiti, uvrtanjem ili čupanjem. Tko ovakav badnjak unese u kuću, cijele godine će mu sve ići od ruke!

 

Previous Post
«
Website Apps