Skrb o zaštiti okoliša, uz razvoj turizma i gospodarstvo, osnovna je zadaća čelništva Općine Kneževi Vinogradi. Milijuni su već uloženi u, primjerice, sanacije divljih deponija.

Nema deponija

Nakon što je nedavno sanirana ona u Zmajevcu, za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 1,2 milijuna kuna, “Suljošani” s ponosom ističu kako na području njihove općine više ne postoji ni jedno divlje odlagalište.

Slikovni rezultat za deponija

– Tijekom proteklih godina sanirali smo deponije u Karancu, Kneževim Vinogradima i Suzi, prošle godine završen je posao na deponiju u Zmajevcu, a na njihovu mjestu sada niču parkovi, budući da smo posadili 300 sadnica – objašnjava načelnik općine Kneževi Vinogradi, Vedran Kramarić, napominjući kako je cijela općina karakteristična po konfiguraciji terena, pa u zaštitu okoliša ulažu poprilično mnogo novca i javljaju se na čitav niz natječaja vezanih uz zaštitu okoliša. Kao nagradu dobili su zeleno svjetlo Ministarstva zaštite okoliša i energetike, koje im je, nakon završenog natječaja, odobrilo financiranje projektnog prijedloga izgradnje reciklažnog dvorišta u Općini Kneževi Vinogradi.

– Projekt je prijavljen u listopadu 2017. godine te je sukladno pravilima dodjele nepovratnih sredstava prošao tri faze ocjenjivanja koje je morao zadovoljiti kako bi bio odobren za financiranje. Odluka o financiranju projekta donesena je 28. prosinca 2017. godine – priča Kramarić.

Bez naknade

Naglašava kako je ukupna vrijednost projekta 1,9 milijuna kuna, a budući da stopa sufinanciranja prihvatljivih troškova iz Kohezijskog fonda iznosi 85 posto, odlukom je odobreno sufinanciranje u iznosu od 1,6 milijuna kuna. Ostatak će biti izdvojen iz općinskog proračuna. Ističe kako Projekt obuhvaća izgradnju i opremanje reciklažnog dvorišta, a nakon završetka radova mještani će bez naknade moći odlagati različite vrste otpada koje su izdvojene iz kućnog komunalnog otpada (papir, karton, drvo, plastika, guma, metal, stiropor, odjeća, obuća i problematični otpad).

– O rokovima ću nešto više moći reći nakon potpisivanja ugovora i raspisivanja javne nabave, ali vjerujem da će radovi biti završeni tijekom ove godine. U svakom slučaju, kako bi mještani imali sve pravovremene i relevantne informacije, u sklopu projekta ćemo organizirati niz informativno-edukativnih aktivnosti s ciljem što boljeg upoznavanja s održivim gospodarenjem otpadom i podizanjem razine svijesti o potrebi i postojanju infrastrukture za odvojeno prikupljanje otpada kako bi u konačnici svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli učinkovitijem gospodarenju otpadom – kaže Kramarić, dodajući kako će njihovo reciklažno dvorište biti prvo pravo u Baranji. Podvlači kako će njegova izgradnja omogućiti otvaranje dva-tri nova radna mjesta, te kako će model upravljanja biti naknadno dogovoren, najvjerojatnije između općine odnosno tvrtke Kneževi parkovi i Baranjske čistoće.

Odobreno 5,7 milijuna kuna

Kramarić napominje kako izgradnja reciklažnog dvorišta neće biti jedina ovogodišnja kapitaln(ij)a investicija na području Općine. Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRR), naime, odobrila je nedavno Općini Kneževi Vinogradi projekt gradnje nerazvrstane ceste u Kneževim Vinogradima. Riječ je o natječaju iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.- 2020., Mjera 7.2., a vrijednost investicije (projekta) iznosi 5,7 milijuna kuna. Buduća cesta svojevrsna je obilaznica Kneževih Vinograda, a trasa će joj biti od kružnog toka do silosa. “Ona će biti kičma razvoja sportsko-rekreativnog turizma, jer su na nju naslonjeni budući hotel, hostel i kamp ispod ribnjaka, za što izrađujemo projektnu dokumentaciju i tražimo partnere”, ističe Kramarić. U tijeku je 16 milijuna kuna vrijedna rekonstrukcija državne ceste DC212, od Kneževih Vinograda do državne ceste DC7, točnije do križanja prema Belom Manastiru i Osijeku. Podsjetimo, riječ je o investiciji Hrvatskih cesta, a obuhvaća sanaciju i proširenje kolnika na 6,6 metara te gradnju kružnih tokova i rekonstrukciju jednog postojećeg.

I.Geto

Website Apps