VINCEŠKA U BELJSKIM VINOGRADIMA

22. siječnja 2018.

Blagdanom svetog Vinka koji u Baranji nazivaju Viceškom obilježava se početak rezidbe u vinogradima te početak nove vinogradarske godine .

Na taj  je dan stari, narodni običaj objesiti kulen i kobasicu na lozu te zaliti iste vinom kako bi vinogradarska  godina bila što uspješnija, odnosno kako bi grozdovi bili toliki koliki je i kulen. Prvu ovogodišnju rezidbu prevodio su direktor te tvrtke Davor Bošnjaković, glavna enologinja Suzana Zovko te direktor vina Belje Krešimir Milorad. Komentirali su prošlu godinu, stanje u vinogradarstvu i vinarstvu i ratarstvu, prošlogodišnju proizvodnju vina i problem s povremenim nedostatkom radne snage. Bošnjaković je istaknuo kako je sretan što se toliko ljudi i ove godine okupilo na tradicionalnoj Vinceški. “Samim okupljanjem započinjemo novu vinogradarsku godinu i radove u vinogradu. Nadamo se boljoj i uspješnijoj godini nego što je bila prošla”, rekao je.

“2017. godina za sve je radnike Belja bila jedna od težih u 300 godina dugoj povijesti, ali na kraju možemo biti sretni i zadovoljni zahvaljujući ponajprije našim zaposlenicima koji su svojim radom napravili sve da godinu, bez obzira na poteškoće, završimo kao uspješnu, kako u vinogradima, tako i na ratarskim površinama. Bila je to dobra i ratarska godina u kojoj smo s pšenicom i šećernom repom postignuli rekordne prinose”, istaknuo je Bošnjaković.

Kapacitet vinarije je 8 milijuna litara, ove smo godine proizveli 3 i pol milijuna litara s tim da je ukupni trenutačni kapacitet nešto manje od 5 milijuna litara, rekla je glavna enologinja Suzana Zovko. “To su otprilike i prošlogodišnje zalihe u ovo vrijeme. Plasman je dobar, bez obzira na situaciju, vina su kvalitetna i kupci to prepoznaju”. Zovko je dodala kako su vina Belje u trenutku širenja prodajne mreže. “Ove godine zasada neće biti ledene berbe, studeni i prosinac su bili kišni, što nisu uvjeti za očuvanje grožđa na trsu. Siječanj je topliji nego ikada i to nisu za proizvodnju ledenog vina. Prošlu je godinu Zovoko ocijenila dobrom i rekla kako su vinogradi Belja bili pošteđeni od tuče, izmrzavanja i oblilnih padalina. Grožđe je bilo iznimne kavalitete i iz kvalitetne sirovne, rekla je, nije problem proizvesti kvalitetno vino. U njihovu sortimentu najveći je postotak graševine (80%), a odnos bijelih i crnih vina je 90:10.Blagoslov beljskih vinograda na Banovom brdu u Baranji

Milorad je istaknuo kako Belje dosada nije imalo problema s pronalaskom radne snage. Njihovi dugogodišnji i stručni radnici uvijek im je, dodao je, vraćaju u sezoni.

Mirta Milas

Website Apps