Potaknuti odličnim prošlogodišnjim poslovnim rezultatima, u Baranjskoj čistoći predstavili su plan za tekuću godinu. U njemu je niz novih sadržaja i pogodnosti za korisnike koji ih, što je najvažnije, neće osjetiti na vlastitom džepu.

– Mislim da je najznačajnija vijest iz Baranjske čistoće činjenica da smo postigli nevjerojatan rezultat za 2017. godinu, a riječ je o 200.000 kuna dobiti – kaže direktor tvrtke Damir Paulić, naglašavajući kako se to nije dogodilo otkad Baranjska čistoća postoji. Uspjeh je, dodaje, to veći što je nova Uprava prilikom preuzimanja dužnosti u kolovozu prošle godine zatekla gubitak od 60-ak tisuća kuna, a u međuvremenu su zaposleni novi djelatnici.

Cijena ostaje

– Mnogi nisu vjerovali kada sam predstavio svoj prvi hitni plan i izmjenu za završetak 2017. godine, isključivo zbog promjene smjera i poslovne orijentacije. No tu ne mislimo stati. Plan za ovu godinu postavljen je na 12,5 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je poprilično značajno povećanje, ali s temeljnim određenjem kako nema povećanja cijena za građane. Ne samo da se neće povisiti cijena odvoza otpada, nego ćemo osigurati brojne nove sadržaje za naše korisnike – optimistično najavljuje Paulić.

Jedan od novih sadržaja je i poslovni centar koji će na gradskoj tržnici biti otvoren posljednjeg dana veljače. Paulić pojašnjava kako će njegova funkcija biti približavanje tvrtkinih usluga građanima, dok će jedna od glavnih inovacija implementirana u njega biti projekt Gradske režije.

– Ovaj projekt odvijat će se postupno. Za početak, na tom će se mjestu moći plaćati usluge Baranjske čistoće, a poslije i svih ostalih režija vezanih uz grad, poput vodoopskrbe, komunalne naknade, stambene pričuve, grobnih naknada, naknada za vrtić i slično – kaže Paulić, ističući da će građanima biti omogućeno plaćanje režija bez provizije. Poslovni centar na tržnici radit će i subotom, a lokacija je izabrana zato što na nju dolaze brojni Baranjci koji će, osim kupnje voća, povrća i ostaloga, na istome mjestu moći platiti i režije. Najavljuje otvaranje sličnog centra u Dardi, o čemu je već razgovarao s načelnikom Općine Darda Antom Vukojem.

Glomazni otpad

– Cijeli je projekt bio predstavljen još 2012. godine, ali nije bio realiziran, jer je nedostajalo sugovornika. Danas sličnih rješenja ima i u drugim gradovima. No naš se projekt razlikuje, jer je ugrađen mehanizam gospodarskog razvoja i pokrivanja troškova novih radnih mjesta, što predstavlja pravi model poslovne inovacije – kaže.

Nadalje, ističe i prvo baranjsko reciklažno dvorište, registrirano pri Agenciji za zaštitu okoliša. U funkciji je već 15-ak dana, a na njemu Belomanastirci mogu besplatno odložiti čak 48 vrsta otpada (baterije, akumulatori, kiseline, lužine, motorna i jestiva ulja, otpadni lijekovi, plastika, metal, autogume, papir, elektrootpad…). Iako na reciklažno dvorište građani mogu odložiti i glomazni otpad, u tijeku je postupak prihvata narudžbi za besplatni odvoz glomaznog otpada s kućnog praga.

– Dovoljno je samo nazvati Baranjsku čistoću radi evidentiranja otpada i postaviti ga uz prometnicu ispred svojih kuća – napominje Paulić, podvlačeći kako je spomenuto samo dio novih planova i projekata čije je zaživljanje u planu za ovu, ili neku od idućih godina.

Ivica GETTO
Website Apps