Po izlasku novog Izvješća pučke pravobraniteljice u 2017. godini vezano za stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj podaci koji se odnose na osobe treće životne dobi su još jednom pokazali kako su upravo osobe treće životne dobi daleko najugroženija populacija u Republici Hrvatskoj. Naime, gotovo pola milijuna osoba koji primaju mirovinu, ili točnije 484.725 osoba primaju mirovine manje od 2000,00 kn što zasigurno nije dovoljno za život. Kada se uzme podatak kako je u Hrvatskoj ukupno 799.286 osoba preko 65 godina možemo zaključiti kako gotovo 60% osoba treće životne dobi prima mirovinu manju od 2000,00 kn što je iznimno alarmantan podatak.
Za dodatna pojašnjenja smo se obratili udruzi Spiritus OS koja se bavi osobama treće životne dobi te upravo i provodi projekt SOS telefon u kojem pružaju usluge savjetovanja te su u svakodnevnom kontaktu s navedenom populacijom.

Elderly-Bulgarians-the-lost-generation
“Stanje kakvo je u izvješću odražava, nažalost, tužnu svakodnevnicu koju prolaze starije osobe u Hrvatskoj” istaknio je Viktor Škoflek, voditelj projekta i tajnik udruge. Ono što je važno zaglasiti je činjenica da su osobe treće životne dobi danas, dovedene u situaciju da se nemaju kome obratiti te su prepuštene same sebi. To se posebno odnosi na ruralna područja, ali ne zaobilazi niti gradove. Tempo života i promijena medija na kojima su informacije dostupne su prislile starije osobe da se sve viš zatvore u sebe, jer zbog ogromnog skoka u pritoku informacija putem elektroničkih medija sve se može činiti za stariju osobu zastrašujuće. Upravo zbog toga smo osmislili i provodimo projekt “SOS telefon”, projekt besplatnog telefona u kojemu se starije osobe mogu svakim radnim danom od 08:00-16:00 obratiti s pitanjima vezanim za njihova prava, ali i za sve ostale tematike koje ih zanimaju. Ono s čime se moramo pohvaliti, a što je i žalosno s druge strane, je činjenica kako smo predviđeni broj korisnika u prvoj godini projekta već premašili što ukazuje na veliku potrebu za ovakvom uslugom. Broj besplatnog telefona je 0800 91 83 te se starije osobe ili članovi njihovih obitelji mogu slobodno obratiti s povjerenjem.

Next Post
»
Website Apps