PROSLAVA U ETNOLOŠKOM CENTRU

11. svibnja 2018.

“Proljetnom baranjskom rapsodijom” u izvedbi 100 tamburaša iz cijele Hrvatske, pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, u svibnju 2016. godine otvoren je belomanastirski Etnološki centar baranjske baštine (ECBB). Njegovim otvaranjem jedini je baranjski grad dobio prekrasni multifunkcionalni prostor čiji je zadatak dati doprinos daljnjem razvoju turizma i kulture, ne samo u Belom Manastiru nego i šire. Kako je istaknuto, ECBB je Baranja u malom jer se u njemu može vidjeti što su Hrvati, Srbi, Mađari, Nijemci i ostali godinama stvarali. Svjedoči tome stalni izložbeni prostor smješten u nekoliko prostorija, ali je, prije svega, riječ o objektu koji nudi i niz drugih mogućnosti. U posljednje vrijeme gotovo da se ne može zamisliti belomanastirska manifestacija, a da se ne događa u ECBB-u.

– Tijekom protekle dvije godine u Etnološkom je centru baranjske baštine održano 200-tinjak različitih događanja, od izložbi, preko predavanja s raznim tematikama, koncerata, obilježavanja državnih i vjerskih blagdana, pa do gastromanifestacija. Etnološki centar postao je drugi dom brojnim udrugama, koje u njemu prezentiraju svoje aktivnosti. Isto tako, on je pravi mali poligon koji upotpunjuje i pojačava kulturnu, gospodarsku i turističku ponudu jedinog baranjskog grada – kaže Matej Perkušić, direktor TZ Baranje koja upravlja Etnološkim centrom i u njemu ima sjedište.

Zanimljivo je istaknuti kako ga je u prve dvije godine posjetilo više od 8000 posjetitelja, što je znatno više od brojke zadane u projektu. Sukladno projektu u prve tri godine od početka rada planirano je 5000 posjeta, što je ostvareno već nakon godinu dana rada. U vrijeme njegove gradnje polemiziralo se hoće li takvo zdanje biti isplativo i hoće li gradski proračun biti dovoljno dubok kako bi se financirali troškovi. Pesimisti nisu bili u pravu, a broj posjeta i iskorištenost Etnološkog centra dovoljan su dokaz o njegovoj isplativosti. Drugi je rođendan obilježen edukativnom izložbom o pticama selicama, koju su, u povodu Svjetskog dana ptica, postavili djelatnici JUPP-a Kopački rit. Poslijepodnevni i večernji sati bili su rezervirani za sajam domaćih proizvoda i nastup belomanastirskih KUD-ova u amfitetaru Etnološkog centra. Sve je održano u sklopu obilježavanja Europskog tjedna, u povodu kojega Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, uz podršku Europske komisije, organizira Dane otvorenih vrata EU projekata. Cilj održavanja Dana otvorenih vrata EU projekata je predstaviti projekte koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica u područjima kao što su energetika, istraživanje i razvoj, kultura, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštita okoliša, ruralni razvoj, socijalna uključenost, turizam, zdravlje i mnoga druga. Jedan od takvih projekata upravo je Etnološki centar baranjske baštine.I.Getto

Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps