Vodovodna mreža u Belom Manastiru u katastrofalnom je stanju. Priča je to koju ponavlja nekoliko direktora Baranjskog vodovoda, a koja je i danas aktualna. Dokaz tomu su itekako česti nestanci vode u raznim dijelovima grada.

– Uključio sam perilicu i zaista slučajno došao do zaključka da je nestalo vode. Znate li vi što to znači za stroj kojemu je osnova voda – pita se jedan Belomanastirac iz Ulice Alojzija Stepinca, koji je želio ostati neimenovan, a koji je, zajedno s nekoliko stotina stanovnika Stepinčeva naselja, prekjučer nekoliko sati ostao bez vode. Situacija je to koja je gotovo svakodnevica stanovnika jedinog baranjskog grada. Lokalna Radio Baranja, naime, gotovo svakodnevno obavještava Belomanastirce kako će pojedini dijelovi grada ostati bez vode, a često se događa da obavijesti o kvarovima ne emitiraju, isključivo zbog toga što se kvarovi događaju dnevno.

– Samo u Ulici Imre Nagya posljednjih se mjeseci dogodilo desetak kvarova, stoga ne stignemo obavijestiti o njima – kaže Mario Kovač, direktor Baranjskog vodovoda, tvrtke koja skrbi o dijelu baranjskog vodoopskrbnog sustava, navodeći kako je problem u dotrajalim vodoopskrbnim instalacijama, koje su u pojedinim dijelovima grada ugrađene prije više od 40 godina. Stoga, dodaje, nije ni čudo da se događaju česti kvarovi.

– Većinom je riječ o instalacijama rađenima davno prije Domovinskog rata, i to od nekvalitetnog materijala koji često puca te kojemu je životni vijek istekao – objašnjava Kovač, podsjećajući kako terenske ekipe Baranjskog vodovoda na teren izlazile 600-tinjak puta godišnje. Statistički gledano, popravke obavljaju gotovo dva puta dnevno, a intenzitet je veći tijekom ljetnih dijelova godine, kada se događa da na teren izlaze i 13 puta dnevno.

– Osnovni su problem dotrajale cijevi, koje ne mogu izdržati visoki tlak – kaže Kovač, dodajući kako je Grad Beli Manastir odlučio pomoći u sanaciji vodoopskrbne mreže u dijelovima gdje kreće rekonstrukcija ulica. Naglašava kako se, nakon što je postignuta financijska konsolidacija tvrtke, pristupa sustavnom rješavanju problema.

Ivica GETTO
Previous Post
«
Website Apps