U posljednje vrijeme ne prođe godina, a da neko od vina proizvedeno od grožđa s Baranjskog vinogorja ne osvoji neku od medalja na najprestižnijem svjetskom ocjenjivanju – londonskom Decanter World Wide Awardu.

Na nedavno održanom ocjenjivanju, naime, baranjska su vina osvojila dva srebra, a samo su ih nijanse dijelile od najsjajnijeg odličja. Srebrom su ”ovjenčani” Rajnski rizling, berbe 2016. godine, proizveden u Vinariji Kalazić i Graševina (izborna berba) iz 2015. godine, nastala u podrumu vinarije Svijetli dvori.

svijetli-dvori

– Ovo vino rađeno je u modernom, svježem, ljetnom stilu, uz nešto manje alkohola i djelomično se razlikuje od standardnih baranjskih vina – opisuje nagrađeni Rajnski rizling njegov tvorac, Slavko Kalazić, napominjući kako je riječ o ekološkom vinu, koje se, osim u Vinariji Kalazić, može naći u hotelima i restoranima na jadranskoj obali te Zagrebu. Ističe kako mu je ovo prvo sudjelovanje na Decanter World Wide Awardu te kako je uzorak vina u London, između ostaloga, poslao zbog želje da pojača izvoz.

– Za razliku od većine domaćih distributera i kupaca, na europskom tržištu poprilično je važno imati nagrađeno vino na nekom od renomiranih svjetskih ocjenjivanja kao što je Decanter – priča Kalazić, dodajući kako su njegova vina već prisutna u Francuskoj, Belgiji, Poljskoj, Kini…, ali je riječ o relativno malim količinama. Od 18 hektara vinograda, rajnski je rizling posadio na 2,2 hektara, a godišnje ga proizvede 15.000 boca. Prvi put na prestižno ocjenjivanje stiglo je i vino iz karanačkih Svijetlih dvora.

– Naša izborna berba graševine iz 2015. godine već je osvojila niz zlata i šampionskih titula na ocjenjivanjima, pa smo uspjeh očekivali i na Decentaru. No, unatoč očekivanjima, obavijest o srebrnoj medalji nas je itekako oraspoložila – kaže Oliver Novački, direktor Svijetlih dvora, opisujući nagrađeno vino kao žuto i bistro vino u kojem dominira botritisni tip mirisa. Kaže kako je čisto i profinjeno s primjesama suhog grožđa, koje se u vinu našlo zbog kasno branog probranog grožđa. Vino je kremozno, punog tijela, poluslatkog okusa, a idealno se slaže s jelima bogatog i intenzivnog okusa te masnim i pikantnim sirevima. Može se naći u restoranima na Jadranu te njihovoj kušaonici u Karancu. Proizvodnja je bila limitirana na 580 boca. Inače, vinogradi Svijetlih dvora protežu se na 13 hektara, od čega na graševinu “otpada” 10 hektara. Godišnje proizvedu 40-ak tisuća litara vina. Za sada su njihova vina samo na domaćem tržištu, ali u planu imaju i izvoz. Važno je istaknuti kako je na ovogodišnji Decanter pristiglo više od 15.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta te kako ih je ocjenjivalo 270 stručnjaka.Ivica Getto

Website Apps