JAVNE RADOVE TRAŽE SVI

18. lipnja 2018.

Informaciju što primatelji tzv.“socijale” gube, a što dobivaju ako se uključe u sezonske poslove ili javne radove, potražili smo u belomanastirskom Centru za socijalnu skrb.

------2 color slbar5

– Ako je osoba duže od godinu dana na “socijali” i zaposli se u javnim radovima ili sezoni, prvoga mjeseca mu se socijala ne umanjuje, drugoga mjeseca ona je umanjena za 25 posto, a trećega za 50 posto. Ako radi duže od tri mjeseca, socijala se potpuno ukida i vraća prvi mjesec u kojem ostane bez prihoda. Dakle, ako je s poslom završio krajem kolovoza, a plaću za kolovoz dobije u rujnu, u listopadu može ponovno podnijeti zahtjev za “socijalu” – objašnjava Đimi Fuštin, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Beli Manastir, dodajući kako se uvjeti razlikuju u slučaju da je osoba na “socijali” kraće od godinu dana. Tada se, nastavlja, “socijala” se ukida odmah nakon što primi prvu uplatu. Dodaje i kako se ukidanjem “socijale”, dakle brisanjem iz sustava socijalne skrbi, gubi i pravo na ogrjev, besplatne udžbenike, vaučere za električnu energiju i ostale povlastice. Za primatelje socijalne naknade “najgore” je ako ih poslodavci plaćaju preko markica jer im se tada odmah ukidaju sva prava. Mišljenja su oko angažiranja socijano ugroženih u sezonskim poslovima različita. Brojni ne razumiju zašto odbijaju poslove kada, oni koji to žele, mogu pristojno zaraditi, a mnogi tvrde i da će tako biti dok se naša država ponaša kao socijalna, a što zapravo ne može biti. Poslodavcima pak nije ni na kraj pameti povisiti satnice i tako podizati slavonsko-baranjski prosjek plaće, koji je daleko ispod državnog.

Pojedinci tvrde kako je najbolje prijaviti se za javne radove. “To je bogomdan posao. Gotovo ništa se ne radi, a državna plaća svakoga mjesec sjeda na račun. Stoga je i takva navala na javne radove, što se ne bi moglo reći za sezonske poslove, posebice u poljoprivredi”, kaže jedan naš sugovornik koji je želio ostati anoniman.

Glas Slavonije

 

Website Apps