Po jednu zlatnu i srebrnu medalju kućama su sa 18. međunarodne izložbe zagrebačkih osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata i gostiju, Inova-mladi 2018., održane u Zagrebu, donijeli učenici drugog razreda Prve srednje škole Beli Manastir, Bojan Balenović iz Bolmana i Gabrijel Kanjo iz Darde, inače članovi Udruge inovatora Baranje. Izložba je održana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u organizaciji Saveza inovatora Hrvatske, a Baranjci su nagrade osvojili za inovacije – Intrusion alert (zlato i nagrada za najboljeg gosta iz RH) te Internetom upravljana rasvjeta (srebro). Povjerenstvo za dodjelu diploma oduševio je Bojanov rad.

– Riječ je o svojevrsnom sigurnosnom sustavu. Preko web-kamere koja se postavlja u kući ili izvan nje na daljinu možete vidjeti želi li vam netko provaliti. S pomoću detektora pokreta koji skenira lice, aktivira se kamera koja automatski fotografira i šalje na web-stranicu. Istovremeno, vlasnik je o svemu obaviješten SMS-om, a na mobitelu može vidjeti fotografiju – objašnjava ovaj daroviti učenik, koji se s Inova-mladi prošle godine, kao učenik prvog razreda, vratio također sa zlatnom medaljom. Tada je “zaradio” i još jedno srebro. Za razliku od mnogih mladih darovitih učenika, Bojan ne razmišlja o odlasku u inozemstvo. Cilj mu je, naime, nakon što završi srednjoškolsko obrazovanje, s prijateljem otvoriti malu tvrtku i baviti se programiranjem i tehnologijom. Bojan je, inače, upisao smjer računalni tehničar. Njegov školski kolega Gabrijel, koji se s Inove vratio sa srebrnim odličjem, planira upisati programsko inženjerstvo i, najvjerojatnije, nakon završenog fakulteta, sreću potražiti izvan Lijepe Naše.

– Srebro sam osvojio za rad ‘Internetom upravljana rasvjeta’. Kao što mu i samo ime govori, ova inovacija omogućuje upravljanje kućnom rasvjetom s bilo kojeg kraja zemaljske kugle, za što je, uz pametni mobitel, potreban samo Internet, odnosno Wi-Fi priključak – objašnjava Gabrijel, kojemu je ovo prvo sudjelovanje na Inovi.

Obojici su nagrade veliki motiv za nastavak rada na raznim inovacijama, prije svega u branši koju vole. Mentor im je profesor Tibor Boni, koji ne skriva zadovoljstvo postignutim uspjesima.

– Pripreme za Inovu trajale su samo dva-tri tjedna, što dokazuje o kakvim je učenicima riječ. Bojan je, primjerice, odskakao od ostalih učenika još u osnovnoj školi – priča Boni, dodajući kako je ponosan što im je mentor te kako odličja i posebna nagrada u konkurenciji 300-tinjak sudionika sasvim dovoljno govore. Dodaje kako njihove inovacije nisu novina u ovom polju, ali su novi načini izrade, softveri i slično, što je povjerenstvo u Zagrebu znalo prepoznati. Naglašava kako su Bojanovi i Gabrijelovi uspjesi samo nastavak uspješnog niza učenika Prve srednje škole koji se već godinama s raznih izložbi i natjecanja vraćaju s brojnim odličjima i priznanjima.

– Nagrade su samo jedna vrsta motivacije za daljnji rad, osmišljavanje novih ideja i građenje novih znanja – podvlači Boni.

Ivica GETTO
Website Apps