POTPUNA IZOLIRANOST BARANJE

8. srpnja 2018.

Samo šest linija dnevno iz Belog Manastira za Osijek (u 4.45, 5.35, 6.30, 12.45, 13 i 16.20 sati), od čega dvije preko Jagodnjaka, pa ne staju u Kozarcu te pet iz Osijeka za Beli Manastir (7, 12, 15.10, 15.30 i 22.15 sati – jedna preko Jagodnjaka), jedine su autobusne linije radnim danima od 18. lipnja do 8. srpnja.

autobusni-kolodvor

Od 9. srpnja do 2. rujna Beli manastir će s Osijekom povezivati još manje linija – tri. Obavijest je to koja je istaknuta u autobusnom kolodvoru, kao i obavijest o tome da blagajna na prodajnom mjestu radi dok traje prodaja mjesečnih karata. Na kolodvoru tužna slika. Već duže vremena zatvoren ugostiteljski objekt, dvije sredovječne žene sjede ispred ulaznih vrata i dva-tri autobusa sve je što smo zatekli.
– U Beli Manastir došle smo u 7.15 sati. Iz Uglješa smo, pa smo do autobusa morale ići u Švajcarnicu – pričaju Nada Dundović i kolegica Milena, koje su došle podići mirovinu. To su brzo obavile te na kolodvor stigle oko 10 sati. A jedina veza za povratak kući kreće u 12.45 sati.
– Sramota. Nema se ništa drugo reći nego da smo slijepo crijevo – kažu uglas. Povratnu su kartu platile 35 kuna, uz 40-postotni popust koji Panturist daje mlađima od 26 i starijima od 60 godina. Nemaju informacije da je autobusna karta poskupila, kako tvrdi jedan naš čitatelj te ističu kako bi pristale i na skuplje karte kada bi linija bilo više. Još je gora situacija s rubnim dijelovima. Iz Popovca i Duboševice će za Beli Manastir od 9. srpnja prometovati jedna linija, a nazad dvije. Stanovnike Batine prevozi APP, ali ni na tim relacijama nema baš izbora.
– Nismo zadovoljni brojem linija, ali je to posljedica sve rjeđeg korištenja usluga autobusnih prijevoznika, posebice na lokalnim linijama i kada nema škole – kaže načelnik Općine Popovac Zoran Kontak. Sličnog je mišljenja načelnik Općine Draž Stipan Šašlin.
– Svi se prilagođavaju tržištu, pa i prijevoznici. Riječ je o začaranom krugu iz kojeg nema izlaza – poručuje Šašlin.

Ivica Getto
Website Apps