FESTIVAL U DARDI

14. kolovoza 2018.

Festival Tarda dvodnevni je festival glazbe, ruha i hrane koji se tematski veže na razdoblje 16. stoljeća odnosno na stoljeće vladavine sultana Osmanlijskog carstva – Sulejmana Veličanstvenog.

Zašto?

Dobro je poznata činjenica da je čuveni Turski – Sulejmanov most bio tu negdje na prostoru Osijeka i Baranje, no ovaj festival naučit će vas da most nije završavao bilo gdje u Baranji već da je išao upravo do Darde, odnosno do današnjeg perivoja Dvorca Esterhazy gdje će se ovaj povijesni festival i održati 17. i 18. kolovoza 2018. godine.

velicanstveni-most-foto1

Sultan Sulejman dao je izgraditi čuveni turski most koji je povezivao Osijek i Dardu što potkrepljuju brojni nalazi arheoloških istraživanja, a potvrđuje i činjenica da je u planu izgradnja tematskog Sulejmanovog parka upravo na toj lokaciji. Mitovi, bajke i legende, ali i činjenične priče dale su podlogu za osmišljavanje koncepta festivala koji je osmišljen da zabavi, educira, napoji i raspleše svakog posjetitelja. Organizator UDRUGA ĐOLA već treću godinu organizira ovaj povijesni festival koji je prošle godine privukao rijeku ljudi, a iz Udruge poručuju da istu bujicu očekuju i ove godine, jer program je kažu još bolji.

tarda

Bujrum sajam u oba će dana predstaviti široku lepezu proizvoda malih OPG-ova Baranje, suvenira i rukotvorina raznih obrta, slatke kapljice malih vinarija Baranje, ali i antikviteta, jer ipak govorimo o povijesnom festivalu. Kada obiđete svaki štand ogladnit ćete, pa se zato uputite do štandova na kojemu ćete moći probati sarmu, baklavu, tufahije i druge delicije turske kuhinje, no nemojte stajati i jesti, pokupite klopu i udobno se smjestite u neku od merak zona raspoređenih po cijelom perivoju Esterhazy. Dok tako njegujete nepce u debeloj hladovini, promatrajte vaše najmlađe koji se zabavljaju dok sjeckaju, bojaju i rezbare turski most ili neki drugi turski motiv na jednoj od desetak kreativnih radionica koje će se održavati oba dana. Kada budete sarmu htjeli „istrošiti“ i sami se pridružite nekoj od radionica, primjerice radionici oslikavanja keramike, filcanja vune, izrade turskih zmajeva i turskog nakita, ili pak probajte osvojiti tvrđavu katapultima. Za one uvijek žedne znanja organizatori su pripremili i četiri edukativne radionice/predavanja na temu Turske, Istambula, Kapadokije i izgradnje Turskog mosta, a da bi predavanja bila što zanimljivija osigurat će lokacija – turski šator „popločan“ jastucima. Predavanja će pratiti i tri različite izložbe fotografija koje će biti postavljene duž cijelog perivoja. Ako nakon navedenog, ostane još želje za znanjem, naučite izraditi sapun i masažne pločice, ili ako se želite se malo razmrdati naučite koji turski plesni korak.

Kada napravite vlastiti suvenir, osvojite tvrđavu i zasladite se baklavom pogledajte sve iz druge perspektive dok se vozite kočijom, a ako baš želite osjetiti vjetar u kosi provozajte se čamcima po jezeru Đola. Da bi pregledali i odabrali najbolji selfi nastao tijekom vožnji, opustite se na baldahinu koji gleda na Gazda Lukinu krčmu gdje se možete osvježiti hladnim ićem i pićem.

Realno, dok sve navedeno obavite, bit će već šest – sedam sati kada vam je jedini zadatak da uživate u sevdahu i drugim evergreen pjesmama, a nakon sevdaha dežurni DJ pobrinut će se da vas zagrije za večernji dio programa, kada vas u petak, s pjesmama koje svi volite i znate očekuje Still bend, a subotnje veče uljepšat će vam Rundek Cargo Trio. Za noćne ptice napomenimo da će nakon koncerata obje večeri biti i after, tako da stvarno moramo priznati da su organizatori na sve mislili.

Dodajmo da će onima koji baš žele meračit i ne mrdnut iz merak zona zabava doći k njima i to tako što će animatori i glumci tima Artina storytelling i living history modelima svima približiti razdoblje 16. stoljeća kroz skečeve i mini predstavice i općenito divan s rajom. Ista će ekipa u subotu u 19,00 sati održati predstavu „Mali biser – Ti si biser među najvećim ljepoticama“, koja govori o ljubavi i zavođenju u 16. stoljeću.

S obzirom na gust program, i činjenicu da se po nekoliko različitih sadržaja preklapa, a da se sve odvija na otvorenom prostoru – na info pultu Udruge Đola potražite kartu događanja s programom, ako vam istu prije toga ne budu dali volonteri Udruge, odnosno ako vam za snalaženje ne budu dovoljni šareni, veseli putokazi. Ukoliko niste sigurni koji dio programa popratit, organizatori kažu savjet je jednostavan – provedite cijeli dan s njima i tako pomozite ostvarenju njihove vizije, a to je da Tarda doprinese razvoju ruralnog turizma regije i da bude još jedan kotačić u procesu svrstavanja Baranje u najpopularniju kontinentalnu destinaciju Hrvatske. Inače, njihovu je viziju prepoznalo i podržalo dvadesetak udruga i različitih inicijativa, mali OPG-ovi i pružatelji turističkih usluga, čitav čopor volontera, Općina Darda, TZ Baranje i Turska razvojna agencija TIKA.

Tarda   festival    u    Dardi

I da za kraj sumiramo… Dakle, u petak i subotu, 17. i 18. kolovoza u Dardi očekuje vas hiper bogat program prilagođen svim dobnim skupinama, stoga rezervirajte datume, pokupite svoju raju i pravac Tarda na festival glazbe, ruha i hrane gdje možete biti kreativni, ali i gdje možete vježbati moždane vijuge i plesne korake, počastite nepce i jednostavno uživati u prirodi.

Website Apps