SVE MANJE DJECE U BARANJI

1. rujna 2018.

Prema podacima Ureda državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji, u ponedjeljak će u prve razrede osnovnih škola na području županije krenuti 2537 prvašića.
Brojka je to koja, ni približno, nije na razini od prije nekoliko godina, ali je, bar djelomično, pokazatelj da je trend iseljavanja s ovog područja nešto manji. Od ukupnog broja prvašića na području Osječko-baranjske županije, u 11 baranjskih osnovnih škola (i njihove područne odjele) krenut će njih 269, šest manje nego početkom školske godine 2017./18., što ni u kom slučaju nije ohrabrujuća brojka. Najviše prvašića upisano je u belomanastirsku OŠ dr. Franje Tuđmana, njih 49. Brojka je to na prošlogodišnjoj razini. U OŠ Dardu pak krenut će 48 učenika (od kojih sedam u Područnu školu Mece).

FotoOrj17

Darda “drži” broj

 U odnosu na prošlu godinu, upisano je 10-ak prvašića manje – kaže Janoš Boni, ravnatelj OŠ Darda, naglašavajući kako se broj učenika mijenja iz godine u godinu, ali ne u nekim drastičnijim omjerima. Svakako, dodaje, broj učenika nije na razini od prije desetak i više godina, kada ih je bilo znatno više. U OŠ Bilje prvi put će u školske klupe sjesti 38 učenika, nešto više nego lani, dok će u OŠ Kneževi Vinogradi krenuti njih 23, od čega šest Karancu, a sedam u Grabovcu. Druga osnovna škola na području grada Belog Manastira sjedište ima u prigradskom naselju Šećerana, a nju polaze i učenici s područja Općine Petlovac. Ove godine primit će 35 novih učenika, od čega 7 u Područnoj školi Petlovac, a 4 u Područnoj školi Baranjsko Petrovo Selo. Sličan broj učenika kao prošle godine sjst će u školske klupe u Čemincu.
– U našu školu ove će godine krenuti 18 učenika, od čega 12 u matičnu školu u Čemincu, a 6 u Područnu školu Kozarac – kaže Zdravko Pavlinić, ravnatelj OŠ Matija Gubec iz Čeminca.
Jagodnjačku osnovnu školu upisalo je 16 prvašića, a najviše zabrinjava malo učenika u osnovnim školama Popovac i Draž. Mali broj prvašića nije, naime, nikakva novina, već trend koji traje godinama. Kako ističe Jadranka Sabljak, ravnateljica OŠ Popovac, u njezinu će školu u ponedjeljak krenuti 12 učenika, što je manje nego prošle godine.

Šest sela, 13 prvašića

U područne škole u Kneževu odnosno Branjini upisano je samo pet učenika (dva u Kneževu i tri u Branjini), dok je u Popovcu upisano sedam prvašića – kaže Sabljak. Treba podsjetiti, primjerice, kako je prije Domovinskog rata u Kneževu djelovala matična škola s prilično respektabilnim brojem učenika, što je u ovom trenutku samo misaona imenica.
Samo 13 učenika prvih razreda bilježi, pak, draška osnovna škola, premda obuhvaća područje od čak šest sela. Na svu sreću, nijedan razred neće biti prazan, ali jedan učenik u Topolju, tri u Dražu, četiri u Duboševici i pet u Batini – nimalo ne ulijevaju povjerenje u bolju demografsku budućnost. Ništa bolje nije ni u Zmajevcu.
– U Osnovnu školu Zmajevac ove će godine krenuti 9 učenika, s tim da su učenici raspoređeni u područne odjele Suza, Kotlina i Novi Bezdan. Nažalost, područni odjel u Kotlini ostao je bez ijednog prvašića – kaže Kinga Kolar, ravnateljica OŠ Zmajevac, škole u kojoj se nastava odvija na mađarskom i hrvatskom jeziku. I u zmajevačkoj je osnovnoj školi primjetan trend blagog smanjenja prvašića. U OŠ Lug, gdje se nastava odvija na mađarskom jeziku, upisano je 11 prvašića iz Luga, Vardarca i Kopačeva.
Kao pokazatelj svega što se posljednjih godina događa u Baranji, priča je o belomanastirskoj osnovnoj školi, koja trenutačno ima manje od 600 učenika. U vremenu nakon mirne reintegracije, naime, u školu je bilo upisano njih približno 900, a školske ih je godine 1990./91. bilo upisano 1400. Sada bi u školi bili zadovoljni kada se broj prvašića u buduće bar ne bi smanjivao…

Ivica Getto
Website Apps