Da je Baranja iz godine u godinu sve popularnija turistička destinacija svjedoči i broj dolazaka odnosno noćenja stranih i domaćih turista.
Na području između Dunava, Drave i Mađarske naime tijekom prošle godine u sustavu eVisitor zabilježeno je 20.066 dolazaka te 37.453 noćenja. Brojke poprilično premašuju one iz 2017. godine, kada je u Baranju došao 18.751 gost, a noćilo ih je 31.740.

270584

Drago mi je da se broj dolazaka i noćenja povećao, posebice broj noćenja, kako domaćih tako i stranih turista. Već dugo se zalažemo i tvrdimo kako je, ukupno gledajući, vrlo važno povećati broj noćenja. Sudeći prema brojkama, iz godine u godinu naše želje i nastojanja pretvaraju se u stvarnost. Ponosno mogu reći da više od 10 posto povećan broj noćenja više nije puka igra brojki i statistika, već realnost koja će, najvjerojatnije, već iduće godine biti još ljepša, s još većim brojem dolazaka i noćenja – kaže direktor TZ-a Baranje, Matej Perkušić, naglašavajući kako je povećanje prosjeka noćenja domaćih i stranih turista značajan rezultat za vikend-destinaciju kakva je više-manje Baranja. Još jedan razlog za zadovoljstvo baranjskih turističkih djelatnika sve je duži ostanak u nekim od sve brojnijih baranjskih turističkih destinacija.

8682debb309609271265

Sve je više onih koji u Baranji ne spavaju samo jednu noć, već ovdje ostaju dvije i više noći – tvrdi turistička branša, prisjećajući se vremena kada je noćenje u Baranji bilo gotovo misaona imenica.

Premda brojke iz godine u godinu govore u prilog ovdašnje ponude, vrijednih turističkih djelatnika i potencijala cjelokupne regije, a kakvima se pohvaliti može rijetko koja kontinentalna turistička destinacija, nitko u Baranji ne sjedi prekriženih ruku.

Kako vrijeme odmiče, primjetno je da nam nedostaje kvalitetnih smještajnih kapaciteta. Kako netko ne bi pogrešno razumio, oni postojeći i te kako su kvalitetni, ali potrebno ih je još više, raznolikih i privlačnih na svoj način. Sudeći prema najavama, već iduće godine broj smještajjih kapaciteta bit će veći, što bi trebalo značiti još više dolazaka i noćenja – podvlači Perkušić.
Baranjski turistički djelatnici obećavaju da će još više raditi na promociji Baranje i na domaćem i na inozemnom tržištu, dakako, u skladu s financijskim mogućnostima. Dodaju kako će maksimalno iskoristiti Dane hrvatskog turizma, čiji je domaćin ove godine Osijek (prvi ‘‘kontinentalni‘‘ domaćin DHT-a), za promociju ne samo baranjskih već i svih turističkih destinacija na istoku Lijepe Naše.

Ivica Getto
Website Apps