KULEN INKUBATOR U JAGODNJAKU

19. travnja 2019.

Savjet za Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem na posljednjoj održanoj sjednici u Novoj Gradišci zadužio je resorna ministarstva da razmotre načine pronalaženja sredstava za neke slavonsko-baranjske projekte.

Selo kulena

Uz Centar kompetentnosti u poljoprivredi i prehrani u Požegi, gradnju prometnice i nogostupa u Ulici kralja Zvonimira u općini Cerna, gradnju prilazne ceste u Poduzetničkoj zoni Podgorač, radioničku halu u Vinkovcima te projekt Proizvodi Slavonije, Baranje i Srijema, ministarstva, u ovom slučaju Ministarstvo poljoprivrede, zadužena su za pronalaženje sredstava za gradnju odnosno opremanje kulen inkubatora u Jagodnjaku. Projekt je to koji mještani ovog baranjskog sela nestrpljivo očekuju. To više što se u Jagodnjaku veliki broj ljudi bavi upravo proizvodnjom i prodajom kulena, zbog čega je, između ostalog, selo dobilo naziv ‘‘selo kulena‘‘.

Kulinijada_2012

 Općina se intenzivno uključila u otvaranje kulen-inkubatora, svojevrsne “tvornice kulena” – kaže Stevo Mlinarević, općinski načelnik, objašnjavajući kako je projekt uvršten među deset projekata od strateške važnosti Osječko-baranjske županije. Kaže kako je projekt izrađen i građevinska dozvola ishođena, a sada je na redu faza koju odrađuje županija.
Riječ je o zgradi velikoj 800-tinjak četvornih metara. U njoj će biti šest zasebnih cjelina, pet za proizvođače kulena i jedna sirana. Bit će u njoj pušnice, komore, zrionica, separatori i sve ostalo što je potrebno za proizvodnju kulena – objašnjava, nastavljajući kako je planiran i svojevrsni izložbeni prostor te trgovina za prodaju suhomesnatih prerađevina.

Šest OPG-ova

‘‘Tvornicu kulena‘‘ koristit će šest OPG-ova, od tri do pet godina, nakon čega će ih naslijediti drugi OPG-ovi.

 Smatra se kako će u spomenutom razdoblju OPG-ovi dovoljno sazreti i otvoriti vlastite “tvornice” – ističe Mlinarević, naglašavajući kako će korisnici imati obvezu skrbiti o održavanju, a korištenje će biti besplatno. Vrijednost buduće “tvornice kulena”, zajedno s opremom, procjenjuje se na devet milijuna kuna.

– Radovi i opremanje trajat će približno godinu dana, a kada će oni početi, u ovom trenutku ne mogu reći. Vjerujem da će sredstva brzo biti osigurana – naglašava. U Jagodnjaku se rijetko koje domaćinstvo ne bavi proizvodnjom kulena. Veliki broj ih svoje proizvode plasira diljem Hrvatske. Stoga nije ni čudo da se upravo u Jagodnjaku svake godine, na pravoslavno Spasovo, održava najveća hrvatska kulenijada. Ove će se godine održati 6. lipnja, a osim proizvođača iz Baranje, Slavonije i ostalih dijelova Hrvatske, najavljen je dolazak kulenara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i – Slovenije.

KulinijadaJagodnjak16

Nema sumnje da će ovogodišnja kulenijada biti rekordna, i po broju izlagača i po broju posjetitelja.
Ivica Getto

Website Apps