U subotu je u Petefijevoj ulici u Bilju otvoren Medijski centar čija je namjena da uredništvima tjednika na mađarskom jeziku “Uj Magyar Kepes Ujsag” te TV emisije “Dravataj” osigura trajan, primjeren i tehnički besprijekoran prostor.Osim cijelog kata za uredništva i moderan TV studio, u zgradi Medijskog centra bit će i velika konferencijska sala te u prizemlju prostorije za rad DZMH – udruga Bilje.


Veliki je ovo dan za medije mađarske manjine u Hrvatskoj. Nakon pune 23 godine života u najmu, konačno će uredništva za nas važnih institucija raditi u vlastitim prostorijama, primjerenima njihovoj važnosti za našu zajednicu. Konferencijska sala je kapaciteta 80 osoba te je opremljena svim dostupnim tehničkim pomagalima. Posebno nam je drago da smo, nakon nekoliko godina života na ulici, bez prostorija za okupljanje, izgradnjom ove zgrade uspjeli osigurati i primjerene prostore za rad naše udruge u Bilju, koja ove godine slavi 25 godine postojanja. Iako prevažno, ovo je tek prvo u nizu značajnih otvorenja novih objekata i ustanova za mađarsku zajednicu u 2019. godini. Nastavljamo skromno i ponizno raditi u interesu mađarske zajednice u Hrvatskoj – rekao je Robert Jankovics, predsjednik DZMH i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Organizatori su posebno istaknuli važnost brzine izvedenih radova, kojom je od idejnog rješenja do uporabne dozvole prošlo tek oko dvije godine. Ukupna vrijednost zgrade i opreme je oko 2,8 milijuna kuna, a u cijelosti je financirana iz državnog proračuna Republike Hrvatske.

Nakon svečanog rezanja vrpce i razgledanja prostorija, brojnim nazočnim Mađarima obratili su se i mađarski supredsjedatelj te hrvatski zamjenik supredsjedatelja Mješovitog odbora za uzajamnu zaštitu mađarske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Mađarskoj Ferenc Kalmár i Milan Bošnjak, državni tajnik za Mađare izvan Mađarske Árpád János Potápi, ravnatelj Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Alen Tahiri, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, NJ. E. József Magyar, generalni konzul Mađarske u Osijeku, NJ. E. Antonio De Blasio te predsjednik Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Vladimir Bilek. J.N.

Previous Post
«
Website Apps