S 3200 kilograma ribe poribljene su baranjske ribolovne vode. Riječ je o već uobičajenom proljetnom poribljavanju kojom Zajednica športsko-ribolovnih društava obogaćuje riblji fond ribolovnih voda.

– Sve vode koje su predviđene za poribljavanje, od stare Drave do Topoljskog dunavca, poribili smo s konzumnim šaranom. Za razliku od prošle godine kada smo obavili samo jedno poribljavanje ove godine, uz upravo završeno proljetno, planiramo i jesensko poribljavanje – kaže predsjednik ZŠRU-a Baranje Anđelko Martinčević, podsjećajući kako su se prošle godine za samo jedno poribljavanje odlučili zbog visoke cijene šarana. Zbog istog razloga, dodao je, nije realizirano ni planirano poribljavanje ‘‘slatkovodnim čistačima‘‘ – amurima, budući da su na tržištu bili samo primjerci između dva i pet kilograma, što im nije bilo prihvatljivo. Naglašava i kako se prošlogodišnji mrijest šarana, zbog relativno niskog vodostaja na ključnim mjestima ne može nazvati zadovoljavajućim, za razliku od mrijesta smuđa i soma. Unatoč suši i nezapamćeno niskom vodostaju tijekom mrijesta, nastavlja Martinčević, baranjske ribolovne vode nisu ‘‘suhe‘‘.

– Zahvaljujući vlažnoj zimi i nedavno nešto višeg vodostaja Dunava, određene količine vode prepumpane su u primjerice Topoljski dunavac i Staru Dravu, pa je u našim ribolovnim vodama dovoljna količina vode – tvrdi. Baranjska ZŠRU, inače, skrbi o približno 4000 hektara vodenih površina, od čega najviše otpada na Dunav i Dravu, dok je u njihovoj gospodarskoj osnovi 500-injak hektara stajaćica, od kojih najveću površinu ‘‘zauzima‘‘ 227 hektara veliki Topoljski dunavac. Sukladno broju članova, ZŠRU Baranje najmnogobrojnija je baranjska udruga.
U ovom trenutku u našem su članstvu 23 sportsko-ribolovna društva u kojima je učlanjeno približno 2000 ribiča – ističe Martinčević, naglašavajući kako je sretan zbog činjenice da se broj ribiča već niz godina ne smanjuje, unatoč dobro poznatoj ekonomsko-demografskoj situaciji u Baranji. Nakon uspješno obavljenog poribljavanja, ZŠRU se okreće novim aktivnostima. Već idućeg tjedna, naime, organizatori su (uz Hrvatski športsko-ribolovni savez) Prvenstva Hrvatske u kuhanju ribljeg paprikaša za ribiče, koje će biti održano u sklopu osječkog Sajma lova i ribolova.
U sklopu manifestacije bit će održan i Salori kup, kojemu ćemo biti domaćini. Isto tako, organizatori smo Alpe-Adria ribolovnog kupa na Staroj Dravi kod Bilja – podvlači.

Ivica Getto
Previous Post
«
Next Post
»
Website Apps