Ako ne bude nepredviđenih problema, 800-tinjak mještana Grabovca odnosno nešto manje od 3000 stanovnika općine Čeminac (dakako, uza sve goste) za dvije bi se godine moglo okupati u vlastitim bazenima. Smješteni će biti u okviru budućeg športsko-rekreacijskog centra, u neposrednoj blizini grabovačkog nogometnog igrališta, baze prvoplasirane momčadi 2. županijske nogometna lige – NK Grabovca. Zlatka Pinjuha, načelnika općine Čeminac, u kojoj se Grabovac nalazi, pitali smo je li priča o bazenima samo kuloarsko nagađanje, jer je Grabovac od Kneževih Vinograda, u kojima je nadaleko poznati kupališni kompleks (u koji je u posljednje vrijeme uloženo mnogo novca), udaljen nepunih pet kilometara, ili je posrijedi ozbiljna, čak i kapitalna, investicija sa “zaleđem‘‘.
– Ne samo što se ne radi o nagađanju nego smo i započeli ozbiljan projekt, u koji smo već poprilično duboko zagazili – priča Pinjuh, objašnjavajući kako je prošle godine ideju o gradnji bazena u okviru budućeg ŠRC-a prihvatilo Općinsko vijeće, nakon čega su krenuli u prvu fazu izvedbe. Ističe kako je izrađen idejni projekt te kako će ovih dana biti raspisan natječaj za izvedbu glavnog projekta. U međuvremenu, dodaje, obavljeni su radovi na ispitivanju terena te je iskopan zdenac, kapaciteta 50 litara u sekundi, što je, kaže Pinjuh, i više nego dovoljno.

Prve procjene kažu kako će investicija biti vrijedna između 13 i 14 milijuna kuna. Preciznije ću o ukupnom iznosu moći reći nakon što bude završen glavni projekt. Nekoliko je načina na koji bismo mogli financirati izgradnju, a vidjet ćemo hoće li to biti novac iz nekog od fondova Europske unije ili sredstva od kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj – kaže, objašnjavajući kako je zamišljeno da u budućem športsko-rekreacijskom kompleksu, koji bi se trebao prostirati na približno dva hektara, budu dva bazena, tobogani, travnate površine, višenamjenska igrališta, cafe-bar, objekti za tuširanje i presvlačenje te sve ostalo što neki kompleks čini kompleksom. Planiran je i solarni krov iznad prostorija za presvlačenje, koji će ujedno zagrijavati dječji bazen, a sve u svrhu uštede energije. Dodaje kako Općina Čeminac ima predispozicije za oba spomenuta načina financiranja gradnje te kako se nada da će rješenje vrlo brzo biti pronađeno.

281533

– Važno je otkloniti sve prepreke, a sama bi izvedba trebala ići glatko. Prvi naš korak, dakle, izrada je glavnog projekta, nakon čega bismo trebali krenuti u ishođenje građevne dozvole, što ne bi trebalo biti problem. Uvjeren sam da će naša zamisao biti realizirana za godinu dana, najviše dvije godine. Uz nogometno igralište u Kozarcu, koje je u fazi obnove, uokvirit ćemo važnu sportsko-rekreativnu priču – ističe Pinjuh.

Ivica Getto
Website Apps