Belomanastirsko Gradsko vijeće usvojilo je prijedlog prvog ovogodišnjeg rebalansa proračuna (s projekcijama za iduće dvije godine) koji iznosi 130 milijuna kuna.

Riječ je o jednom od povijesnih i rekordnih gradskih proračuna – ističe gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, objašnjavajući razloge zbog čega je tome tako. Kaže, naime, kako je povećana razina projekcija iz Intervencijskog plana te kako su u proračun ‘‘ugrađene‘‘ potpore iz još nekih mjera raznih ministarstava, odnosno projekata koji s Intervencijskim planom nemaju nikakve veze.

Još i veći

Nadalje, stigle su i neke uplate koje nisu zatvorene u prošlom proračunu, što je, sve skupa, dovelo do rekordnog iznosa, koji bi do kraja godine, nakon idućih rebalansa, mogao biti još veći.

– Polako dosežemo iznos od 175 milijuna kuna, koji će ove i iduće godine biti uloženi u razvoj grada, što je golemi novac – naglašava Rob napominjući kako je proračun pretrpio neke manje izmjene, među kojima je 100.000 kuna osiguranih za potpore u poljoprivrednoj proizvodnji. Na taj će način, dodaje, potporu dobiti svi koji su aplicirali na ovu mjeru (i zadovoljavaju zadane uvjete), a iz raznih razloga nisu prošli u prvom krugu. U proračunu su i sredstva za obnovu ulice Petra Preradovića, jedne od najkritičnijih ulica u gradu.

– Gotov je projekt obnove ulice Petra Preradovića, za što će trebati više novca nego što smo očekivali. Postavili smo poziciju s prvih milijun kuna i sigurno ćemo krenuti s nominiranjem na razne fondove – kaže Rob. Podsjeća i na uključivanje grada u neke projekte nacionalnih manjina, među kojima je obnova zgrade SKUD-a Jovan Lazić, u koju SNV ulaže 300.000 kuna, te gradnja višenamjenskog igrališta za pripadnike romske nacionalne manjine, koju udruga Kali sara sufinancira s 200.000 kuna.

Najavio je i mogućnost stipendiranja svih belomanastirskih studenata te povećanje božićnica za umirovljenike. No o novim stipendijama i iznosu božićnica preciznije će moći reći poslije.

Stipendije svima

Gradski su vijećnici usvojili odluku o određivanju Dana hrvatskih branitelja Grada Belog Manastira, koji će se prigodno obilježivati 5. kolovoza u znak zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima s područja grada koji su sudjelovali u Domovinskom ratu i obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta RH. Potvrđeno je i potpisivanje Sporazuma o prijateljstvu Belog Manastira i mađarskog grada Mohača.

– S Mohačem već dugo surađujemo, još od 1956. godine i Mađarske revolucije. U novije doba događaju se neke nove i bolje priče, prije svega vezane uz međugranične projekte, pa će Sporazum samo formalizirati naše dobre odnose i potaknuti nas na još bolju suradnju – zaključio je Rob.

SDP-ov vijećnik, Marko Bogatić, tijekom točke Pitanja i prijedlozi zapitao je gradonačelnika o isplatama državnih i gradskih potpora pojedinim tvrtkama, odnosno njihovim vlasnicima, nazivajući sve skupa sukobom interesa. U priopćenju, koje je nakon sjednice poslao medijima, a odnosi se upravo na njegova pitanja, stoji kako je sporno što je približno 433.000 nepovratnih državnih kuna (u sklopu poziva “Razvoj poduzetništva u Gradu Belom Manastiru” iz Intervencijskog plana) dobila tvrtka Robos, u vlasništvu direktora Baranjskog vodovoda, koji je ujedno i gradonačelnikov bratić. Na taj je način, tvrdi Bogatić, prekršena odredba Zakona o sprečavanju sukoba interesa iz članka 4.

Nadalje, ističe kako je na temelju Odluke o dodjeli potpora za razvoj malog poduzetništva 30.000 kuna iz gradskog proračuna odobreno tvrtki APEX j.d.o.o. u vlasništvu drugog direktora gradske tvrtke – Stanouprave.

Ivica Getto
Website Apps